26 Липня 2022
Новини

Повернули тіла 25 українських військовослужбовців

Повернули тіла 25 українських військовослужбовців
Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників за співпраці уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, Олега Котенка та силових структур України.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Процес повернення тіл відбувається, як наголосили у відомстві, відповідно до норм Женевської конвенції.

Норми Женевської конвенції

Там ідеться про те, що померлих військовополонених треба ховати в окремих могилах, якщо непереборні обставини не змушують ховати їх у братській могилі. 

Кремації тіла піддають лише з нагальних потреб гігієни, з огляду на релігію померлого або згідно з висловленим бажанням померлого стосовно цього. У разі кремації цей факт зазначається у свідоцтві про смерть разом із поясненням мотивів. 

Щоб могили можна було завжди розшукати, усі дані про факти й місця поховання реєструє Служба місць поховання, створена державою, що тримала людей у полоні. Переліки місць поховання та дані про військовополонених, похованих на кладовищах та в інших місцях, передають державі, від якої вони залежали. Відповідальність за догляд за могилами та за реєстрацію всіх подальших переміщень тіл покладається на державу, що контролює цю територію, якщо вона є стороною Конвенції.

Ці положення стосуються також праху: Служба місць поховання має зберігати його доти, доки не буде вирішено долю останків згідно з побажанням батьківщини військовополонених. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему

Останні матеріали