22 Липня 2022
Новини

Угода про експорт зерна: що відомо про зустріч у Стамбулі

Угода про експорт зерна: що відомо про зустріч у Стамбулі
На переговори про розблокування експорту зерна до Стамбулу, де сьогодні, 22 липня, мають підписати відповідну угоду, прибула українська делегація на чолі з міністром інфраструктури.

Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Українська делегація вже провела зустріч із генсеком ООН Антоніу Гуттерішом. «У фокусі діалогу — ініціатива ООН щодо розблокування морських портів для експорту продовольства та гарантії безпеки для суден», — йдеться у повідомленні.

В ООН заявили, що підтримують деблокаду українських портів і наголосили, що безпека є беззаперечним пріоритетом ООН.

Крім того, у Стамбул на підписання угоди приїхав міністр оборони росії сергій шойгу. Від України угоду має підписати міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Як пише «Інтерфакс-Україна», у Стамбулі будуть обговорювати 120-денну домовленість про безпечний експорт зерна з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Підписання документа заплановане на 16:30.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не підписує жодних документів із росією.

«Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН», — написав він.

Угода не передбачатиме супровід транспорту російськими кораблями та присутності російських представників в українських портах. «У разі провокацій — негайна військова відповідь», — зазначив Подоляк. Додає, що у разі потреби усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами у водах Туреччини.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулася чотиристороння зустріч щодо розблокування експорту українського зерна. Тоді делегації з України, росії, ООН і Туреччини домовилися про створення координаційного центру в Стамбулі. Президент Зеленський заявляв, що українська делегація доповіла йому про певний прогрес у переговорах щодо експорту зерна.

The Wall Street Journal після цієї зустрічі писало, що зерно можна буде відправляти з трьох українських портів у супроводі українських кораблів. Для перевезення зерна має гарантуватися припинення вогню. Також частково маршрут мають розмінувати.

Військово-морські сили Туреччини мають перевіряти порожні кораблі, які прибуватимуть до українських портів. Так хочуть усунути занепокоєння росії щодо того, що ці судна нібито можуть використовувати для перевезення західної зброї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, туреччина, оон, економіка, їжа
В тему