9 Липня 2022
Новини

Рада ухвалила законопроєкт про створення в Україні ДНК-бази

Рада ухвалила законопроєкт про створення в Україні ДНК-бази
Закордоном давно існують ДНК-бази, які допомагають у роботі експертам-криміналістам.

9 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про державну реєстрацію геномної інформації людини. За відповідний законопроєкт №4265 нардепи проголосували на засіданні, - пише hromadske.

Цей документ зазначає, що в Україні проводяться обов’язкова та добровільна державна реєстрація геномної інформації. Відомості, що вноситимуть до електронного реєстру, є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають оприлюдненню.

Так, до ДНК-бази обов'язково вноситимуть дані людей, які вчинили суспільно небезпечні діяння або злочини:

  • проти основ національної безпеки України;
  • життя, здоров'я, волі, честі, гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи,
  • власності;
  • громадської безпеки;
  • у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів;
  • проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;
  • до яких за рішенням суду застосовані примусові заходи медичного характеру.

Також до реєстру вноситимуть геномну інформацію, установлену з біологічного матеріалу, отриманого під час проведення слідчих дій відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, та неідентифіковану.

Обов’язкова державна реєстрація геномної інформації проводиться коштом держбюджету. Є також можливість добровільно внести у реєстр свої дані, але у більшості випадків це буде платно. Загалом, внесення таких даних проводиться для розшуку людей, зниклих безвісти.

Заступник Міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко розповів, що зараз фахівці Експертної служби МВС проводять молекулярно-генетичні дослідження, пов’язані із воєнними злочинами військових рф на території України. За 4 місяці активної війни призначено вже понад 6 тисяч експертиз щодо встановлення особи, з яких близько 40% вже виконані.

«Саме тому зараз надзвичайно актуальним є створення інструменту для накопичення та систематизації цієї інформації, надання їй правового статусу для використання як доказової бази у процесі доведення злочинів окупантів проти України», — зазначив Бондаренко.

Наразі схожі бази даних ДНК є у США, Великої Британії, Польщі, Німеччині, Італії, Іспанії, Франції тощо. Бондаренко наголосив, що метою запровадження бази даних ДНК є ідентифікація людей, які вчинили кримінальні правопорушення та невпізнаних тіл (останків).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, Україна, війна з Росією
В тему

Останні матеріали