5 Липня 2022
Новини

На держзраді викрили помічника нардепа

На держзраді викрили помічника нардепа
У Києві затримали помічника-консультанта нардепа за підозрою в держзраді і агентурній роботі на росію.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Як пише hromadske, йдеться про помічника депутата зі «Слуги Народу» Юрія Здебського.

Зазначається, що посадовець перебував на агентурному зв’язку з фсб. Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані різного штибу — зокрема, про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з рф і проведення АТО/ООС на сході України.

За співпрацю з ворогом він щомісячно одержував від російських спецслужб від 1,5 до 4 тисяч доларів. «Винагорода» зростала з огляду на рівень складності завдань і терміни їхнього виконання.

Служба безпеки з'ясувала, що посадовець був завербований кадровим співробітником фсб Юрієм Водолазкім під час поїздки до москви. Згодом той передав агента на «зв’язок» своєму керівнику.

Для збирання розвідданих посадовець використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного народного депутата, а передавав інформацію через зашифрований канал електронного зв’язку. Не раз він зустрічався зі своїми «кураторами» на території третіх країн, де й отримував завдання та гроші.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Затриманого взяли під варту. За вчинення держзради в умовах воєнного стану загрожує до 15 років в'язниці або довічне ув'язнення.

Нагадаємо, 24 червня стало відомо, що Служба безпеки викрила агентурну мережу Головного управління генштабу зс рф (колишнє ГРУ), яка повинна була допомагати окупантам захоплювати Україну. За даними слідства, до неї входив, з-поміж інших, народний депутат Андрій Деркач.

Народний депутат отримував від рф гроші для створення приватних охоронних структур у різних областях України (зокрема східних та південних), які росіяни планували використати для захоплення України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, депутати, сбу, слуга народу, Відео T1.ua
В тему