4 Липня 2022
Новини

У Сєвєродонецьку росіяни хочуть провести «перепис населення»

У Сєвєродонецьку росіяни хочуть провести «перепис населення»
У тимчасово захопленому Сєвєродонецьку російські окупанти створили «комендатуру», яка хоче зробити «перепис населення», зокрема, дітей.

Про це повідомив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк в етері телемарафону, передає обласна державна адмініцістрація.

За його словами, у місті окупанти намагаються відновити адміністративну діяльність, і для цього створили «комендатуру» й призначили «коменданта». росіяни хочуть провести перепис населення, яке залишилося у місті, зокрема, дітей.

«"Офіційна версія" [окупантів] — з 1 вересня розпочати навчальний рік. Вони визначили більш-менш уцілілі школи і оголосили, що там буде розпочинатися навчання», — пояснив Стрюк.

Водночас наголосив, що більшість учителів виїхали на підконтрольну Україні територію, а матеріальна база зруйнована внаслідок обстрілів.

«Тому це виглядає не зовсім як правда. Яка мета такого «перепису», — важко сказати», — додав керівник ВЦА.

Також, за словами Стрюка, російські окупанти намагаються знайти спеціалістів житлово-комунального господарства, які залишилися в місті.

Водночас керівник ВЦА наголошує, що через майже повну руйнацію інфраструктури навіть переносні генератори не дозволять окупантам повністю відновити електро- та водопостачання.

Нагадаємо, російсько-окупаційні війська закріпилися в Лисичанську. Також їм вдалося форсувати річку Сіверський Донець, щоб на п’ятий місяць війни таки захопити Білогорівку. Під контролем росіян вже й Золотарівка.

З кінця червня Сєвєродонецьк повністю перебуває під окупацією росіян. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляв, що українські війська бої за місто тривали понад місяць, українські бійці відійшли на більш укріплені позиції. 

Раніше Американський Інститут вивчення війни вказував, що для росіян захоплення Сєвєродонецька важливе, бо це дасть змогу заявити про захоплення Луганщини.

За це окупанти платять ціну, яка не відповідає будь-якій реальній вигоді: «москва легковажно витрачає бойову міць на взяття міста», — підсумовують аналітики. До всього, росіяни виснажують свої війська, що загалом грає на користь Києва, і Україна здобуває шанси для початку результативного контрнаступу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, луганськ
В тему