1 Липня 2022
Новини

Український борщ - у списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Український борщ - у  списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО
До переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони, внесли елемент «Культура приготування українського борщу».

Про це повідомляє Міністерство культури України.

Відповідне рішення ухвалили 1 липня на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. МКІП звернувся до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням перенести подану номінацію до Списку термінової охорони ЮНЕСКО. 

«Борщ — елемент соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об'єднанню народу України незалежно від віку, статі чи походження. У цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій», — зазначили у міністерстві.

Очільник МКІП Олександр Ткаченко подякував експертам Євгену Клопотенку, Марині Соботюк та Міністерству закордонних справ України.

«Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що "книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати" і взагалі наш борщ — це "вияв екстремізму та нацизму", цей "вияв екстремізму" тепер офіційно український і офіційно під охороною ЮНЕСКО», — пише Ткаченко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, культура
В тему

Останні матеріали