30 Червня 2022
Новини

Справу про Януковича та начальника його охорони скерували до суду

Справу про Януковича та начальника його охорони скерували до суду
Завершили досудове розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича та керівника його охорони Костянтина Козаря.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Слідчі встановили, що 23 лютого 2014 року приблизно о 1:30 Янукович разом зі своїми охоронцями та іншими спільниками переправили через державний кордон України до росії не менш як 20 людей.

Зробили вони це незаконно, поза пунктом пропуску через держкордон, з околиці села Урзуф Мангушського району Донецької області трьома гелікоптерами збройних сил росії.

Також правоохоронці встановили, що 24 лютого 2014 року Янукович вирішив остаточно залишити територію України та схилив начальника своєї охорони Костянтина Кобзаря до дезертирства.

У цей момент Янукович перебував на території однієї з військових частин чорноморського флоту росії у Гагарінському районі Севастополя.

Військовослужбовець ухилився від проходження військової служби та, за сприяння представників силових відомств рф, у ніч на 24 лютого морським судном разом із Януковичем та спільниками залишив Україну та не повернувся до місця несення служби.

Як вказує пресслужба Офісу генерального прокурора, Янукович та його головний охоронець тривалий час переховуються від органів слідства та суду. Тому досудове розслідування у цій справі слідчі ДБР проводили заочно.

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт за фактом підбурювання та вчинення дезертирства, а також незаконного переправлення людей через державний кордон України.

Нагадаємо, 22 лютого 2014 року на тлі революційних подій в Україні Верховна Рада ухвалила, що Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента, внаслідок чого призначаються позачергові президентські вибори.

Перед цим Янукович квапливо покинув Межигір'я та вилетів із Києва. Пізніше на камерах спостереження виявили, як уночі з Межигір'я поспіхом вивозили вантажівками дорогоцінні речі. Після втечі з України Янукович переховується в рф.

Прессекретар президента-утікача Юрій Кірасір наприкінці листопада заявив, що Віктор Янукович хоче оскаржити в суді постанову Верховної Ради про його самоусунення з посади глави країни. Кірасір заявив, що рішення Верховної Ради антиконституційне й ухвалене депутатами «у страху перед шаленими озброєними радикалами».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: віктор янукович, суд, Україна, війна з Росією
В тему