29 Червня 2022
Новини

На ЗАЕС росіяни готують провокацію

На ЗАЕС росіяни готують провокацію
На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС російські окупанти готують серйозну провокацію - хочуть звинуватити українських атомників у зберіганні зброї на території станції.

За даними «Енергоатому», для цього затримали кількох працівників станції і тортурами вимагають у них «зізнання», нібито ще в березні у бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС вони скинули певну зброю — вибухівку чи снаряди.

Під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів, нібито для перевірки його чаш, а також — зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків.

«Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже саме по собі є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання», — зазначають у ЗАЕС.

Окрім того, під виглядом «проведення перевірки» окупанти можуть накидати у бетонні чаші вибухівку, нерозірвані снаряди чи іншу зброю, а потім звинуватити у цьому працівників ЗАЕС чи її захисників. Це можуть зробити формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ й представлення цих «фактів», попереджає «Енергоатом».

«Та ще й картинку для пропагандистських росЗМІ зробити — як росіяни про безпеку станції піклуються, а український персонал її порушує. Наголошуємо: будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, — це зброя окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові новою страшною катастрофою», — підкреслює «Енергоатом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя
В тему