27 Червня 2022
Новини

Саміт «Великої сімки»: Зеленський закликав зробити все, щоб закінчити війну до кінця року

Саміт «Великої сімки»: Зеленський закликав зробити все, щоб закінчити війну до кінця року
У виступі перед самітом «Великої сімки», що проходить у Німеччині, Володимир Зеленський закликав західних лідерів зробити все, аби закінчити російсько-українську війну до кінця 2022 року.

Про це пишуть видання Welt з посиланням на дипломатичне джерело, присутнє на саміті; Le Monde з посиланням на джерело AFP; Reuters, - пише hromadske.

Раніше ми повідомляли, що він попросив поставити Україні системи ППО та посилити санкції проти росії.  Сама відеоконференція відбувалася за закритими дверима.

Як пишуть ЗМІ, у своєму відеовиступі перед лідерами G7 у німецьких Альпах Зеленський сказав, що бойові умови взимку ускладнять завдання українським військовим, коли ті даватимуть відсіч окупантам. За його словами, існує ризик, що війна затягнеться.

Тому він закликав лідерів «Великої сімки» докласти максимум зусиль, щоб закінчити війну до кінця 2022 року, зокрема шляхом посилення санкцій проти росії, передають джерела видань.

Окрім того, за даними ЗМІ, президент попросив учасників саміту постачати Україні системи протиповітряної оборони, допомогти експортувати зерно та надати фінансову допомогу для відбудови.

У своїх соцмережах Зеленський підтвердив, що в режимі відеоконференції звернувся до саміту лідерів G7.

Окремим постом він зазначив, що під час звернення запропонував західним лідерами 5 кроків, які «можуть бути корисними для України, для всієї Європи і, що важливо, для зменшення колосальних витрат усіх країн через цю російську війну»:

  • Дієві гарантії безпеки для України;
  • Сучасна протиракетна оборона для України й постачання достатнього обсягу зброї;
  • Відновлення аграрного експорту з України;
  • Визнання росії державою-спонсором тероризму, радикальне обмеження її нафтових доходів і конфіскація всіх заморожених та арештованих російських активів;
  • Післявоєнна відбудова України, яка «стане найбільшим економічним проєктом нашого часу». 

Триденний саміт «Великої сімки» розпочався у німецькій Баварії 26 червня. Серед пріоритетних питань порядку денного — посилення тиску на росію та розширення підтримки України.

Під час саміту лідери «Великої сімки» вже оголосили, що беруть на себе зобов'язання надавати безстрокову підтримку Україні для захисту від російського вторгнення. Також вони домовилися розширити санкції проти росії, зокрема ввести обмеження на імпорт російського золота та збільшити мита на низку товарів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали