21 Червня 2022
Новини

Ратифікація Стамбульської конвенції: Зеленський підписав закон

Ратифікація Стамбульської конвенції: Зеленський підписав закон
Закон про ратифікацію Стамбульської конвенції, який раніше ухвалила Верховна Рада, підписав Володимир Зеленський.

Про це глава держави повідомив в Instagram.

«Підписаний! Закон про ратифікацію Стамбульської конвенції. Її головний зміст простий, але надзвичайно важливий. Це зобов'язання захищати жінок від насильства і різних форм дискримінації. Ми розділяємо європейські цінності. Для нас життя і здоров'я людини — найвища цінність», — написав Зеленський.

Нагадаємо, 20 червня Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо запобігання насильству проти жінок, домашньому насильству, а також боротьби з цими явищами. «За» проголосували 259 депутатів, проти — лише 8.

ЗМІ писали, що вимога ратифікації Стамбульської конвенції непублічно озвучувалася деякими державами-членами ЄС як передумова затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі. Згодом Зеленський також подякував депутатам за ухвалення рішення, зазначивши, що воно важливе для євроінтеграції.

Стамбульська конвенція — це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна була однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її (у 2011 році), однак понад 10 років не могла її ратифікувати.

Важливість конвенції в тому, що це перший міжнародний юридично обов'язковий законодавчий акт, покликаний захищати права жінок в усьому світі й у будь-який час — як мирний, так і упродовж війн.

Цей документ встановлює кримінальну відповідальність за насильство проти жінок. У низці статей її автори конкретизують, про які форми насильства йдеться: це не лише сексуальне й фізичне, а ще й психологічне, економічне, примусовий шлюб, примусовий аборт або стерилізація, каліцтво жіночих геніталій, «злочини, вчинені в ім’я так званої честі», переслідування тощо.

Як повідомили нам у Національній соціальній сервісній службі України, у 2021 році органи та установи, що протидіють домашньому насильству, зафіксували понад 284 тисячі звернень про вчинення домашнього насильства. Найбільше звернень про насильство в сім’ї надходило від жінок — 233 210; найчастіше зверталися по допомогу мешканки Києва (36 114 звернень), а також Дніпропетровської (24 174) та Львівської (21 198) областей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, жінки, володимир зеленський, євросоюз
В тему