21 Червня 2022
Новини

В Україні створять національну програму психічного здоров'я

В Україні створять національну програму психічного здоров'я

Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки створять для постраждалих від війни з рф українців.

У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що окрім постійних фізичних загроз українці гостро переживають стрес, тому потребують  психологічної допомоги.

"Війна з усіма її проявами – це надпотужний стрес, який може мати вплив на психіку людей і через кілька років після того, як бойові дії завершаться. Щоб потім не було занадто пізно, вже зараз потрібно турбуватися про психічне здоров’я населення", – йдеться в повідомленні.

Програма психологічної підтримки передбачатиме:

  • Створення моделі надання допомоги із залученням експертів ВООЗ.
  • Побудову системи навчання психологів, психотерапевтів, лікарів-психологів, які працюють у системі більшості міністерств.
  • Навчання психологів, освітян, лікарів методикам психологічної підтримки.
  • Навчання сімейних лікарів, психологів, соціальних працівників, освітян швидких методик психологічної підтримки.
  • Створення реєстру фахівців і методик.

Ініціювала створення програми перша леді Олена Зеленська, Для її впровадження у МОЗ розпочав роботу Проєктний офіс, який очолив міністр Віктор Ляшко.

За підрахунками МОЗ близько 60% українців потребують психологічної допомоги.

Психологічні наслідки війни у вигляді посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) позначатимуться на громадянах України як мінімум впродовж наступних 7-10 років.

"Ми навіть не уявляємо, яка кількість громадян зазнала гендерного насильства. За три місяці війни українці, на жаль, пережили те, що здавалося неможливим у цивілізованому світі", – зазначила перша леді під час засідання робочої.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, психологія
В тему

Останні матеріали