20 Червня 2022
Новини

У Мелітополі й Бердянську більшість працівників шкіл відмовилися співпрацювати з рашистами

У Мелітополі й Бердянську більшість працівників шкіл відмовилися співпрацювати з рашистами
За словами Федорова, у Мелітополі 90% з 2 700 співробітників місцевого управління освіти відмовилися від співпраці з росіянами. 
Про це повідомили міський голова Мелітополя Іван Федоров та Telegram-канал міськради Бердянська.

Натомість 10% співробітників, які погодилися на співпрацю, — це здебільшого технічні працівники, зокрема двірники. Водночас вчителі переважно від такої пропозиції окупантів відмовилися.

«Це не те що гарний показник — це безперечний показник патріотизму наших вчителів і їхнього бажання навчати наших українських дітей за нашими українськими програмами», — наголошує мер.

За словами Федорова, окупанти вже зрозуміли, що українські вчителі не хочуть бути колаборантами, відтак почали набирати вчителів з віддалених регіонів росії і пропонувати їм роботу у Херсонській та Запорізькій областях. Зокрема, за словами Федорова, вчителів набирають навіть у Новосибірську. 

«Це досить загрозлива ситуація, тому що ми чітко розуміємо, чого вчителі з Новосибірська навчатимуть наших дітей. Звісно, вкрай важливо, щоб уже 1 вересня діти йшли до українських шкіл», — сказав Федоров.

Нагадаємо, в Бердянську, за даними міськради, з 18 шкіл, які працюють у місті, лише 2 директори погодились на співпрацю з окупантами, і офіційна українська влада вже позбавила їх повноважень. З-поміж майже 1 000 працівників шкіл погодились на співпрацю не більше 50 вчителів та близько 150 працівників серед молодшого технічного персоналу. З усіма ними також припинили трудові відносини.

З відділу освіти виконкому Бердянської міської ради звільнили п'ятьох працівників, які теж погодилися співпрацювати з окупантами. У міськраді кажуть, що їхній відділ освіти наразі функціонує в Запоріжжі.

Раніше розвідка Міноборони України повідомляла, що у Херсоні окупанти оголосили вимогу школам — перейти на російську освітню програму. Однак на це погодилися лише двоє директорів. А наприкінці травня голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута розповідав, що представники окупаційної влади у Херсоні проводили «нараду» з педагогами, але з понад 70 шкіл туди прийшли лише 20 людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему