14 Червня 2022
Новини

Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу схвалив Комітет

Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу схвалив Комітет
Урядовий законопроєкт, що розширить доступ до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб, підтримав Комітет із питань здоров'я нації.

Про це повідомляє пресслужба комітету.

Комітет рекомендує Верховній Раді включити законопроєкт №7457 до порядку денного та ухвалити його.

Зазначимо, що у 2021 році Рада провалила голосування за легалізацію медичного канабісу — не вистачило голосів. «За» проголосували лише 184 депутати.

Варто зауважити, що МОЗ пропонує ліцензувати господарську діяльність із культивування сортів коноплі для медичних цілей. Для культивування канабісу для медичних, промислових цілей та в науковій і науково-технічній діяльності потрібно буде отримати дозвіл.

Також за обігом коноплі для медичних цілей та продуктів із неї буде постійний нагляд. Зокрема кожна партія препаратів має маркуватися унікальним штрих-кодом.

Крім того, має бути електронний реєстр обліку переміщення медичного канабісу. Отримати препарати на основі канабісу можна буде лише за призначенням лікаря відповідно до медичних показань.

Кому допоможе легалізація канабісу?

Препарати на основі медичного канабісу використовують для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Також такі препарати використовують в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Також ці ліки полегшують біль важкохворим та паліативним хворим, зокрема пацієнтам з онкозахворюваннями та пацієнтам із ВІЛ.

У 2021 році уряд ухвалив постанову, якою кілька речовин на основі канабісу прибрали зі списку заборонених для обігу в Україні. Ліки на основі цих речовин використовують для полегшення побічних реакцій після хімієтерапії. Однак експерти тоді пояснювали, що рішення допоможе лише невеликій кількості людей, оскільки для ширшого використання препарати потрібно поєднувати з іншими речовинами, які все одно залишалися забороненими в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, закон, медицина
В тему