14 Червня 2022
Новини

За 100 днів війни росія отримала €93 млрд від експорту викопного палива

За 100 днів війни росія отримала €93 млрд від експорту викопного палива
За перші 100 днів повномасштабної російської війни в Україні росія отримала €93 мільярди ($98 мільярдів) від експорту викопного палива.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Більшість постачань була направлена ??до Європейського Союзу: на його частку припав 61% російського експорту викопного палива на суму близько 57 млрд євро ($60 млрд). При цьому найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща (4,4 млрд євро), Франція (4,3 млрд євро) та Індія (3,4 млрд євро).

Доходи росії переважно забезпечувалися за рахунок продажу сирої нафти ($46 млрд), меншою мірою – за рахунок газу, нафтопродуктів, зрідженого природного газу та вугілля.

Незважаючи на скорочення поставок на тлі санкцій, росія виграла від глобального зростання сировинних котирувань, і доходи від експорту досягли рекордно високого рівня, вважають експерти. За даними CREA, середні ціни на експорт у росії були приблизно на 60% вищими, ніж минулого року.

Як повідомлялося, напередодні було прийнято шостий пакет санкцій. Згідно з ним, ЄС уже вирішив заборонити і закупівлю, імпорт або транзит сирої нафти, а також певних нафтопродуктів із росії. Виняток у використанні російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти та до восьми місяців для інших продуктів нафтопереробки.

Тимчасові винятки передбачені для імпорту сирої нафти трубопроводами в ті країни – члени ЄС, які в силу географічного розташування мають особливу залежність від постачання з росії та не мають надійних альтернативних варіантів постачання.

Болгарія та Хорватія також користуватимуться тимчасовими винятками щодо морських поставок сирої нафти та вакуумного газойлю відповідно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, економіка, гроші, євросоюз, санкції
В тему