10 Червня 2022
Новини

Які країни проти надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС

Які країни проти надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС
Більшість країн ЄС виступають за надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу, проте це не підтримують Данія та Нідерланди.

У випадку з Амстердамом агентство посилається на джерела, а у випадку з Копенгагеном — на дипломатичну ноту. Про це пише Bloomberg. 

За даними агентства, дипломати Данії вважають, що Україна недостатньо відповідає критеріям, пов’язаним зі стабільністю інститутів демократії, верховенства права, прав людини та захисту меншин. Києву потрібно буде «фундаментально вдосконалити свою законодавчу та інституційну базу», щоб прогресувати у всіх цих сферах, йдеться у дипломатичній записці.

А Нідерланди переконані, що Україна наразі «загалом на дуже ранній стадії» готовності взяти на себе зобов'язання щодо членства в ЄС та створення функціонуючої ринкової економіки або становлення конкурентоспроможності на єдиному ринку.

Водночас, за даними джерел агентства, більшість країн ЄС, включно з Італією, підтримують надання Україні статус кандидата на вступ в ЄС. Польща, Литва та Ірландія заявили на зустрічі послів, що хочуть, щоб лідери ЄС ухвалили чітке рішення на користь статусу кандидата. А Естонія наголосила на необхідності «дати надію» Україні. 

Німеччина заявила, що результатом може стати умовний статус кандидата.

Як зазначає агентство, очікується, що виконавча влада ЄС наступного тижня порекомендує надати Україні статус кандидата, але це ще потребує схвалення держав-членів. Очікується, що висновок буде прийнятий 17 червня.

Нагадаємо, 9 червня віцепрем'єр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що в ЄС наразі є три країни, які поки що не хочуть надавати Україні статус кандидата на вступ, а сім країн-членів пропонують альтернативу цьому статусу. Втім, вона не назвала ці держави.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз, нідерланди
В тему