7 Червня 2022
Новини

У Фінляндії продають книжки, що виправдовують війну росії проти України

У Фінляндії продають книжки, що виправдовують війну росії проти України

У Гельсінкі на сайті книжкового магазину "Русланія" представлено літературу, яка виправдовує військові дії росії в Україні та заперечує можливість існування незалежної української держави. 

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Yle.

Магазин  є великим дистриб'ютором російської літератури, фільмів та періодичних видань, виставив на продаж книжки із антиукраїнською пропагандою.

З-поміж інших продається, наприклад, книга "Експеримент "Україна" Непорозуміння довжиною у сторіччя". В ній, а також в кількох подібних книжках, українців звинувачують у нацизмі, закликають до "денацифікації" України та відправлення українського населення до таборів.

Директор "Русланії" Андреас Агопов заявив, що такі видання "переважно купують професіонали, які за родом діяльності намагаються дізнатися, що пишуть люди з протилежних військових таборів".

"Наша ідея полягає в тому, що література, підручники, інші книги та періодика мають залишатися доступними без цензури. Таким чином будь-хто, хто хоче розширити власний погляд, може це зробити. "Русланія" залишається поза політикою. Ми розповсюджуємо книги з протилежними поглядами та позиціями", - заявив Агопов.

На питання, чи вживатиме "Русланія" якісь дії щодо літератури, що містить риторику ненависті, Агопов відповів, що "ми не є виконавчим орган цензури", та що у Фінляндії книги визнаються екстремістськими та вилучаються з продажу лише за рішенням суду.

Від "Русланії" раніше вже вимагали зняти з продажу частину асортименту. За словами Агопова, з початку війни в Україні до магазину надійшло близько десяти запитів із вимогами прибрати з каталогу ті чи інші видання.

"Якби ми прибирали з полиць усі книжки, які когось не влаштовують, нам довелося б відмовитися від продажу більшості видань", - заявив директор "Русланії".

За інформацією Yle, з подібними зверненнями магазин стикався і раніше. 

Зокрема, у 2014 роцi після анексії Криму деякі користувачі в соцмережах скаржилися на те, що в "Русланії" продаються книжки, які виправдовують російську політику.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: книги, війна з Росією
В тему

Останні матеріали