4 Червня 2022
Новини

Як отримати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло в Україні

Як отримати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло в Україні

Особи, які є власниками житла, яке перебуває на контрольованих Україною територіях та було зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією рф, можуть отримати компенсацію.  

Хто має підтвердити факт руйнації?

Органи місцевого самоврядування, а у разі їх відсутності – військово-цивільні адміністрації населених пунктів, утворюють комісію з обстеження житла, зруйнованого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. В результаті обстеження складається акт.

Отже власник зруйнованого майна має звернутись з заявою про таке обстеження до таких органів.

Органи місцевого самоврядування/військово-цивільні адміністрації населених пунктів протягом 3 робочих днів з дня проведення обстеження житла безоплатно та за наявності в акті обстеження висновку щодо його руйнації (пошкодження) видають заявнику або його представнику довідку про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації.

Який розмір компенсації?

Розмір грошової компенсації постраждалим визначається за показниками опосередкованої вартості спорудження житла у регіонах України відповідно до місцезнаходження житла, що є чинними на дату затвердження узагальненого списку відповідно (але не більш як 300 тис. гривень за один об’єкт зруйнованого житла).

АЛЕ! Враховуючи наявність законопроектів, які по новому регулюють порядок та питання компенсації, а також вже діючий механізм подачі заявки про зруйноване та пошкоджене нерухоме майно через застосунок «Дія», рекомендуємо:

  • вже зараз подати заявку у застосунку «Дія»;
  • дочекатись прийняття нових законів та відповідно до встановлених ними правил пройти процедуру, необхідну для отримання компенсацій.

Враховуючи тексти законопроектів (хоча вони і можуть змінитись) рекомендуємо вже зараз врахувати їх та почати готуватись до процедури компенсації. Головним у цьому є ФІКСАЦІЯ СТАНУ МАЙНА.

  1. Важливо переконатися, що у вас, як у власника, є всі документи, що підтверджують право власності на майно. Це можуть бути документи будівництва, правовстановлюючі документи, чеки тощо. У разі втрати документів слід подбати про їх відновлення або виготовлення дублікатів.
  2. 2 Необхідно зафіксувати пошкодження майна за допомогою актів знищення/пошкоджень, складених працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), місцевої влади або військово-цивільних адміністрацій. Сума заподіяної шкоди має бути встановлена на підставі звіту про оцінку майна, або отриманого експертного висновку.
  3. Якщо зафіксувати пошкодження/знищення тимчасово неможливо, зробити акт опису пошкоджень самостійно, підписавши його, зокрема, сусідами-очевидцями.
  4. Зробити фото/відео пошкоджень. Сформувати добірку повідомлень про ваш об’єкт у медіа, якщо такі були.

Який строк подачі?

Наразі законопроектом встановлений строк – протягом всього військового стану та 90 днів після його закінчення.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, будинок, обстріли, гроші
В тему