31 Травня 2022
Новини

В Україні хочуть заборонити російську музику: є винятки

В Україні хочуть заборонити російську музику: є винятки
Публічне виконання російських пісень, а також їхнє використання на радіо та телебачення в Україні, пропонують заборонити депутати.
Виняток зроблять для виконавців, які засуджують агресію проти нашої країни. Законопроєкт №7273-д зареєстрували у парламенті 29 травня.

Ініціаторами документа стали депутати від «Слуги Народу» та «Європейської Солідарності»: зокрема Софія Федина, Микита Потураєв, Олександр Санченко, Євгенія Кравчук.

Вони пропонують заборонити публічне виконання, показ, демонстрацію музичних творів, здійснених або створених співаком, який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, що її Верховна Рада визнала державою-агресором.

Також пропонується створити перелік виконавців держави-агресора, які засуджують агресію проти України — твори таких співаків дозволять використовувати. Заяву про включення до відповідного переліку потрібно подати до СБУ, а вестиме й оновлюватиме перелік Рада національної безпеки та оборони, як повідомив депутат Санченко.

Також у законопроєкті пропонують:

  • збільшити до 40 % частку пісень державною мовою під час здійснення радіомовлення;
  • збільшити до 75% добового обсягу ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою;
  • заборонити проведення гастролей, учасниками яких є співаки, які є громадянами держави-агресора (крім тих, що є в переліку);
  • заборонити відтворювати в автобусах музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передавання звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а от на весь салон — лише під час нерегулярних перевезень і за згодою всіх пасажирів), а також заборонити відтворювати музику в салоні таксі без згоди всіх пасажирів.

Зараз законопроєкт розглядає профільний комітет. Якщо комітет підтримає документ, його винесуть на розгляд під час засідання Верховної Ради.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, музика
В тему