28 Травня 2022
Новини

Путін, Шольц і Макрон півтори години обговорювали війну в Україні

Путін, Шольц і Макрон півтори години обговорювали війну в Україні
З володимиром путіним про війну в Україні телефоном поговорили канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон.

Про це повідомляє пресслужба уряду Німеччини.

Загалом розмова тривала 80 хвилин. Канцлер і президент Франції закликали путіна до негайного перемир'я та виведення російських військ з України, серйозних перемовин з Володимиром Зеленським та дипломатичного розв'язання конфлікту. Макрон та Шольц також говорили з путіним про глобальну продовольчу ситуацію. Російський президент запевнив, що нібито хоче дозволити експорт зерна з України морем. 

Водночас на сайті кремля пишуть, що путін під час розмови звинуватив у продовольчій кризі антиросійські санкції. Він запропонував зняти деякі обмеження, щоб росія могла постачати своє продовольство та добрива на світовий ринок.

Також на сайті кремля пишуть, що путін нібито заявив, що росія готова до відновлення переговорів з Україною. 

До повномасштабної війни зерно з України допомагало нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі. Тепер ланцюжок постачань порушений, оскільки морський експортний шлях недоступний через блокаду українських портів росіянами.

До повномасштабного вторгнення рф Україна щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн тонн зерна. Зараз через блокування портів Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи, але вони мають нижчу пропускну здатність. Наприклад, у квітні залізницею вивезли лише 617 тисяч тонн продукції.

В Організації Об'єднаних Націй наголошують, що блокада військами рф українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду у світі, масової міграції та політичної нестабільності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир путін, еммануель макрон
В тему

Останні матеріали