28 Травня 2022
Новини

рашисти катували й вводили препарати українським захисникам в полоні

рашисти катували й вводили препарати українським захисникам в полоні
Українські військові, яких звільнили з російського полону, розповіли про знущання російських окупантів. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Про знущання звільнені військові розповіли Денісовій під час її візиту до закладу охорони здоров’я, де зараз перебувають українській бійці. Більшість із них взяли в полон під Маріуполем.

Військові розповідають, що спочатку їх утримували в підвалах та господарських спорудах. Потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятора в Донецьку та виправної колонії №120, які розташовані на тимчасово окупованій території. Потім їх перевели до слідчих ізоляторів Таганрога і Воронежа.

Бійці кажуть, що під час етапування їм замотували очі скотчем, одягали на голову мішок і зв’язували руки мотузками. У полоні їм погрожували вбивством, били та принижували. Вони розповідають, що з особливою жорстокістю окупанти застосовували тортури до офіцерів та бійців «Азову».

За словами військових, під час допитів їх ставили на коліна, били прикладом від автомата по пальцях ніг та відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. Також розповідають, що їх катували електрострумом, били кийком та ногами.

Військовослужбовці повідомили, що окупанти їм вводили невідомі препарати на літеру «М», після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять. А ще вони кажуть, що окупанти змушували українських солдатів вчити вірш «Простите нас, родные россияне», гімн росії, історію створення герба та прапора рф. Якщо вони цього не робили, росіяни застосовували тортури.

Жінок-військовополонених утримували в Донецькому СІЗО. Вони розповіли, що у камерах, розрахованих на 2-3 особи, їх перебувало щонайменше 17-20. Замість санвузла було відро. Також там не було засобів гігієни та можливості помитися.

Військовослужбовиці кажуть, що їх примушували до статевих актів. За їхніми словами, окупанти здійснювали проти них психологічний тиск: перед ними жорстоко били українських полонених чоловіків.

Жінки заявляють, що життєво необхідну медичну допомогу пораненим українським військовослужбовцям не надавали. Лікар оглянув їх лише перед переміщенням до табору військовополонених, де допомогу надавали представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

А ще колишні полонені кажуть, що українцям давали лише 1,5 літра води на 30-40 людей, а також обмежували у харчуванні. Обмежували їх і в можливості зв'язатися з рідними.

Денісова наголошує, що цими злочинами рф порушила права військовополонених, гарантовані положеннями статтями Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Омбудсменка звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну із закликом врахувати ці факти порушень росіянами прав громадян України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали