26 Травня 2022
Новини

Щоб не провокувати росію: у НАТО домовилися не поставляти Україні деякі види озброєння

Щоб не провокувати росію: у НАТО домовилися не поставляти Україні деякі види озброєння
Ймовірно, неформальні домовленості існують між країнами НАТО щодо окремих видів озброєння, які не можна надсилати Україні.
Це вони роблять, аби "не дратувати росію". Про це джерела в Альянсі повідомили агентство dpa, передає Zeit.

У НАТО дотримуються думки, що ризик прямого військового зіткнення Альянсу та росії має бути якомога нижчим. У західних країн є побоювання, що рф може розцінити, наприклад, постачання Україні бойових танків чи літаків, як вступ у війну та вжити військових заходів. Тож досі таке озброєння в Україну не поставлялося.

У Соціал-демократичній партії Німеччини зазначили, що їм відомо про таку неформальну домовленість. Німецьких депутатів із комітету оборони поінформували про це у травні.

Офіційної заяви від НАТО про домовленість не постачати Україні певну зброю немає. Речник Альянсу лише зазначив, що рішення щодо того, яку зброю постачати країни-члени ухвалюють самостійно.

Однак, за словами джерел, усі учасниці НАТО досі дотримувалися неформальних домовленостей — зокрема через те, що інакше їм довелося б побоюватися, що вони не матимуть повної підтримки партнерів по Альянсу у разі нападу росії. Наприклад, тому Польща утримувалася від постачань винищувань МіГ-29 радянського зразка в Україну.

Нагадаємо, українська влада просила у партнерів із НАТО зброю ще до повномасштабного вторгнення, а після вторгнення про озброєння заговорили ще активніше. Наприклад, 24 березня (місяць після вторгнення) Зеленський заявляв, що постачання навіть 1% бойових літаків та бойових танків, які є у НАТО, до України гарантуватиме безпеку не лише нашій країні, а й країнам Альянсу.

Західні партнери поступово активізують постачання зброї, але цього все одно недостатньо. 23 травня (майже три місяці після вторгнення) Зеленський заявив, що російська армія у боях за Донбас має у 20 разів більше техніки, ніж ЗСУ. За його словами, щоб через таке співвідношення озброєння не гинули сотні тисяч людей, Україні потрібна техніка, яка може стріляти на велику відстань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, зброя, нато
В тему

Останні матеріали