25 Травня 2022
Новини

Зеленський виступив на Українському сніданку в Давосі: головне

Зеленський виступив на Українському сніданку в Давосі: головне

На Українському сніданку у Давосі виступив президент України Володимир Зеленський.

Головне з його виступу зібрало «Слово і діло».

Про те, коли може закінчитись війна. «Це залежить від кількох речей. Насамперед від бажання різних сторін, бажання об'єднаного Заходу щодо озброєння, фінансової міцності України. І бажання об'єднаного Заходу не бояться воювати із росією. Воювати у цій гібридній війні по-різному, не своїми людьми. І, звичайно, це залежить від бажання росії. Ця війна у будь-якому разі закінчиться. Є військова частина, після військової частини у будь-якому разі буде мирний процес, буде стіл переговорів, точно буде мир. Питання, з яким президентом рф домовлятиметься Україна».

Про переговори з путіним.«На сьогодні мені здається чинний президент рф не розуміє до кінця, що відбувається. Мені здається, він живе у своєму інформаційному світі, не розуміє, що Україна не піде на поступки», – вважає Зеленський.

За словами президента, оточення путіна має допомогти йому вийти з його інформаційної «нереальності», яку вони самі побудували.

«Говорити можна тільки з президентом рф, ні з ким із посередників немає жодного сенсу, вони – ніхто, навіть не фігури на дошці. Вони просто перебувають у повітрі. Є тільки одна людина – президент росії», – наголосив Зеленський.

Про звільнення окупованих територій.«Поки Україна каже, що вона боротиметься доки не відновить усі свої території, це означає лише одне – що Україна боротиметься доки не поверне усі свої території. Це і про незалежність, і суверенітет».

Про те, коли можна буде повернутися до переговорів із росією.«Стадія кривавої війни може перейти у формат дипломатичних переговорів за участю президентів росії та України, або за участю наших стратегічних партнерів. У цю стадію можна дійти як мінімум, якщо ми побачимо, що російська сторона показуватиме можливість і бажання перейти з кривавої війни до дипломатії».

Для цього, за словами Зеленського, росія має продемонструвати «хоч щось»: під цим президент має на увазі відведення військ до позицій на 24 лютого.

Зеленський також зазначив, що зараз не бачить зацікавленості у переговорах з боку росії.

Про позицію Угорщини щодо нафтового ембарго. «Ми дійшли до шостого пакета (санкцій – ред.), ембарго на нафту. Усі кажуть: за цей час росія заробить 200 млрд доларів, за цю суму вони можуть купувати будь-яку зброю. Чи введено шостий пакет? Ні. Чому? Угорщині щось не підходить. Щось із нафтою не те, якось не так вони бачать світ».

Про політику Китаю. «Я думаю, що Китай вибрав політику бути осторонь на сьогоднішній момент. Я вважаю, що Україну влаштовує саме ця політика – у будь-якому разі це краще ніж допомагати росії. Хочеться вірити, що за спиною Китай не проводитиме іншу політику. Отже, нас влаштовує цей статус-кво, якщо чесно. Я поки що не бачу кроків, які б Китай робив проти України. Я, на жаль, не бачу підтримки Китаю».

Нагадаємо, 23 травня Володимир Зеленський виступив на відкритті економічного форуму у Давосі. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир зеленський, швейцарія
В тему

Останні матеріали