25 Травня 2022
Новини

Захисників Маріуполя можуть обміняти лише після суду

Захисників Маріуполя можуть обміняти лише після суду
Розмови про обмін українських військових з «Азовсталі» в мзс росії назвали передчасними.

Про це сказав заступник голови мзс рф андрій руденко, якого цитує «РИА Новости».

«Усі речі розглядатимемо після того, як ті, хто здався в полон, будуть відповідним чином засуджені і отримають вирок. Тоді можуть бути якісь інші кроки. До цього всі розмови про обмін передчасні», — сказав він.

Водночас Україна планує повернути захисників Маріуполя у межах чергового обміну полоненими. Також президент Володимир Зеленський назвав питання обміну військовополоненими однією із головних гуманітарних проблем і закликав світ тиснути на рф. 

Слід зазначити, що російські медіа пишуть лише про можливий обмін військових полку Нацгвардії «Азов», тоді як на захисті «Азовсталі» стояли й інші українські захисники, серед них прикордонники, морпіхи та поліцейські.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни Україна та рф провели вже низку обмінів військовополоненими, обмінявши сотні людей. Наразі триває операція з обміну захисників Маріуполя, які після кількох місяців протистояння з росіянами у блокадному місті вийшли з території заводу «Азовсталь», куди окупанти прорвалися 4 травня.

Завдяки бійцям з «Азовсталі» Україна отримала критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил й отримання допомоги від партнерів. У Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на «Азовсталі» зберегти життя особового складу.

16 травня до тимчасово окупованого Новоазовська з заводу евакуювали 53 важкопоранених українських бійців, ще 211 бійців евакуювали через гуманітарний коридор до тимчасово окупованої Оленівки. 17 травня Reuters із посиланням на свідка повідомило, що щонайменше ще сім автобусів з українськими військовими виїхали з «Азовсталі».

У Міноборони заявляли, що врятованих українських бійців обміняють на російських військовополонених. Водночас там наголошують, що операція з порятунку триває, тож її деталей не розголошують. За даними британської розвідки, з «Азовсталі» вийшли приблизно 1700 українських військових, проте українська влада ці дані не коментує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь, суд
В тему

Останні матеріали