16 Травня 2022
Новини

У Маріуполі росіяни змушують людей вказувати, що їхнє майно знищили українські бійці

У Маріуполі росіяни змушують людей вказувати, що їхнє майно знищили українські бійці

рашисти готують підроблені докази про те, що Маріуполь нібито знищили українські військові. 

Для цього в місті почали реєстрацію людей на компенсацію. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

окупанти оголосили початок реєстрації на компенсацію за знищене житло та/або втрату члена родини. За житло обіцяють виплатити 500 тисяч рублів (6 тисяч доларів), а за загиблого — 3 мільйони рублів (33 тисячі доларів).

За словами Андрющенко, реєстрацію заяв проводять у школі №9. Під час складання письмової заяви, як каже радник, маріупольці обов'язково мають зазначити, що майно «було знищено українськими військовими», а близькі — «вбиті українською армією». Якщо люди відмовляться від такого формулювання, їм не виплатять компенсацію.

За словами Андрющенка, за умов психологічного тиску та інформаційної блокади люди таки подають заяви зі звинуваченнями української армії.

«У підсумку росія отримує десятки тисяч власноруч складених письмових "свідчень" про "звірства української армії", які має використати для впливу на міжнародну думку, зокрема з широким розголосом через пропагандистські медіа, що продовжують свою діяльність на території країн ЄС», — зазначив радник. 

Нагадаємо, місто опинилось у блокаді російських військ і фактично знищене. Повністю зруйновані будинки 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо. За попередніми оцінками, у Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів. Частину мешканців примусово вивезли на територію невизнаної «ДНР» чи до росії.

Також уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова повідомила, що майже 170 тисяч маріупольців, які залишились у тимчасово окупованому місті, потерпають від голоду.

1 травня за підтримки ООН розпочалася евакуація мирних жителів, які переховувалися на території заблокованого російськими окупантами заводу «Азовсталь». Загалом із Маріуполя та заводу вивезли майже 500 людей. Однак у Донецькій ОВА кажуть, що на «Азовсталі» залишаються ще понад 100 цивільних.

З початку травня окупанти прорвались на територію заводу. Наразі українська влада веде перемовини евакуацію 38 важкопоранених бійців з «Азовсталі». У Міноборони кажуть, що зараз можливості для військової деблокади Маріуполя немає. Проте співкомандир полку ССО «Азов-Київ» Максим Жорін казав нам, що підготовка до деблокади вже триває.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: маріуполь, війна з Росією
В тему