12 Травня 2022
Новини

«Або ризикуємо, або усім світом у прямому ефірі дивимося, як їх вбивають», — родичі захисників Маріуполя

«Або ризикуємо, або усім світом у прямому ефірі дивимося, як їх вбивають», — родичі захисників Маріуполя
Допомогти врятувати бійців на заводі «Азовсталь» у Маріуполі та організувати евакуацію за допомогою процедури екстракції закликали родичі військових.

Про це вони заявили на брифінгу у «Медіацентрі Україна — Укрінформ»., - пише hromadske.

Родини захисників, а також лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв просять президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана стати посередником у звільнені заблокованих військових. Серед захисників багато поранених, які залишилися без ліків і потребують термінової допомоги.

Дружина захисника «Азовсталі» Наталія Зарицька разом із сином закликала до дій. Її чоловік і батько дитини веде хроніку війни, щодня роблячи нотатки і надсилаючи їх дружині.

«Ми знаємо, що відбувається на “Азовсталі”. Там сотні поранених, які перебувають без рук, без ніг та без знеболювального. Вони помирають від елементарних поранень. Але є і важкопоранені. Це агонія, біль та нелюдські умови. Обстріли ведуться з моря, повітря, землі. На сьогодні Маріуполь — це найбільша рана на тілі світу, це найбільша трагедія 21 століття», — розповіла жінка.

17-го квітня у Наталії та її чоловіка було весілля на «Азовсталі». «Замість салютів, мого чоловіка накрили забороненими у світі касетними снарядами. Я дуже прошу врятуйте людей з цих нестерпних умов. Будь ласка, звертаюся до кожного», — закликала дружина військового.

У Євгенія Сухарнікова на заблокованому заводі залишається син.

«Ми можемо сказати — це війна, вона завжди жорстка. Але те, що зараз там відбувається — це не війна, це бійня. Це порушення будь-яких конвенцій. Ми вимагаємо екстракції наших людей, бійців гарнізону з “Азовсталі” разом з пораненими та тілами полеглих побратимів», — закликав батько військового.

Сухарніков пояснив, що у випадку екстракції бійці разом з пораненими і тілами загиблих евакуйовуються у третю країну на нейтральну територію і перебувають там до кінця бойових дій, не вступаючи більше у війну.

Батько звернувся до президента Туреччини з проханням направити цивільний флот без зброї для того, щоб забрати українців.

«Я звертаюся особисто до президента Ердогана з проханням як чоловік до чоловіка, як батько до батька. Допоможіть витягти звідти мого сина і його побратимів. У вас є певний досвід реалізації схожих операцій на Близькому Сході. Є ризики стосовно того, що може бути далі. Наших людей у процесі екстракції можуть знищити. Але у нас дуже великий вибір. Або ми ризикуємо, або усім світом у прямому ефірі дивимося, як їх там вбивають», — наголосив Євгеній Сухарніков.

Нагадаємо, командування Національної гвардії України 10 травня заявило, що президент України та керівництво держави шукають можливості для евакуації мирних жителів з «Азовсталі» та застосування процедури «екстракшн» щодо поранених бійців, медиків та військових.

Міністерка реінтеграції Ірина Верещук 11 травня запропонувала обміняти важкопоранених бійців з «Азовсталі» на полонених російських військовослужбовців за стандартними правилами. За її словами, перемовини ще тривають, згоди від росії немає. Виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський 27 квітня розповідав, що на заводі понад 600 поранених військових.

Водночас 12-го травня ватажок самопроголошеної «ДНР» денис пушилні відкинув можливість екстракції українських військових з «Азовсталі» та підтвердив, що російські війська продовжують спроби захоплення заводу. 

Військовий експерт Олег Жданов пояснював, що процедура екстракції — це евакуація військових третьою країною. Водночас все відбувається за домовленістю трьох сторін: України, росії та третьої країни, яка візьме на себе зобов’язання екстракції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь
В тему