10 Травня 2022
Новини

рашисти обстріляли «Азовсталь» 9 травня з літаків, кораблів, танків, артилерії

рашисти обстріляли «Азовсталь» 9 травня з літаків, кораблів, танків, артилерії
рашисти обстрілювали 9 травня завод «Азовсталь», який обороняють українські захисники, з літаків, танків, кораблів, застосовували артилерію, реактивні системи залпового вогню тощо.

Про це повідомляє полк «Азов».

росіяни здійснили для обстрілів 34 вильоти, зокрема 8 разів вилітали стратегічні бомбардувальники. Також тривають обстріли з кораблів, зі ствольної артилерії, танків, реактивних систем залпового вогню, реактивних установок тощо.

окупанти не полишають спроб захопити територію заводу та щодня продовжують штурм заводу за підтримки піхоти.

У Генштабі ЗСУ зранку 10 травня повідомляли, що російські війська продовжують знищувати «Азовсталь» артилерією та ударами авіації. А радник мера Маріуполя Петро Андрющенко 9 травня заявляв, що росіяни намагаються підірвати міст, через який тривала евакуація людей, щоби відрізати українських військових.

Водночас окупанти влаштували «святкування» у місті з нагоди 9 травня: розгорнули 300-метрову георгіївську стрічку, на «урочистості» приїхав ватажок «ДНР» Денис Пушилін, який посадив два дерева «на честь воїнів росії та "ДНР", які загинули під час звільнення Маріуполя». Людей на «свято» заманювали обіцянками польової кухні та додатковими наборами їжі.

Нагадаємо, 4 травня російські війська прорвались на територію «Азовсталі» — попри заяви росії, що завод вирішили взяти в облогу, а не штурмувати. Між українськими бійцями та окупантами тривають важкі бої.

У цей час Україна та росія за підтримки ООН домовились про евакуацію цивільних, які ховались у бомбосховищах заводу. Евакуація розпочалась 1 травня, а 7 травня українська влада повідомила про те, що вдалося вивезти всіх жінок, дітей та літніх людей.

В «Азові» не можуть бути впевненими, чи евакуювали всіх, оскільки немає спеціальної техніки, щоб розібрати завали. На території заводу є безліч загиблих серед цивільних та військових. Під час евакуації мирних мешканців загинули троє українських військових, ще шістьох було поранено. У Донецькій ОВА кажуть, що на заводі залишаються ще понад 100 цивільних.

Зеленський оголосив про підготовку евакуації з «Азовсталі» поранених та медиків. А виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський 27 квітня розповідав, що на заводі понад 600 поранених військових.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь
В тему