6 Травня 2022
Новини

Помер український письменник Сергій Дяченко

Помер український письменник Сергій Дяченко
Український письменник-фантаст та сценарист Сергій Дяченко помер 5 травня у віці 77 років.

Про це повідомила його дружина Марина Дяченко.

Він працював з нею у співавторстві.

«Сергій Дяченко. 14 квітня 1945 — 5 травня 2022», — написала вона поряд із фото чоловіка.

Як пише портал «Читомо», Дяченко народився у Києві. Закінчив Київський медичний інститут, працював лікарем-психіатром. Кандидат біологічних наук. 1989 року закінчив сценарний факультет. 

Він був членом Союзу кінематографістів СРСР з 1987 року, Союзу письменників СРСР з 1983 року. Лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка 1987 року разом з режисером Анатолієм Борсюком, оператором Олександром Фроловим за повнометражний науково-популярний фільм «Зірка Вавилова» Київської кіностудії науково-популярних фільмів.

Дяченко — автор кіносценаріїв до фільмів: «Микола Вавилов», «Голод-33», «Гетьманські клейноди», «Генетика і ми», «Природи міцні затвори», «Совість у білому халаті», «Академік Беляев», «Зірка Вавилова» та інших. До 2009 року жив і працював у Києві. У 2013 році разом з дружиною Мариною переїхав з росії у США.

На загальноєвропейській конференції фантастів «Єврокон-2005» в Глазго разом з Мариною Дяченко визнаний найкращим письменником-фантастом Європи. У співавторстві з нею написав 25 романів, десятки повістей та оповідань, кілька дитячих книжок.

Працював у жанрі м-реалізму та жанрах наукової фантастики, фентезі та казок. Найвідоміші твори: трилогія «Відьмине століття» (1997–2020), цикл «Вишеньки», дилогія Vita Nostra (2007, 2021).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: смерть, Україна
В тему