2 Травня 2022
Новини

ДБР затримало помічників Киви: мали влаштовувати провокації на Одещині

ДБР затримало помічників Киви: мали влаштовувати провокації на Одещині
Двох довірених осіб екснардепа від ОПЗЖ Іллі Киви затримало Державне бюро розслідувань.
За інформацією правоохоронців, затримані мали організовувати провокації із залученням «тітушок» та дестабілізувати ситуацію на Одещині. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Правоохоронці розповідають, що провели широкомасштабну спецоперацію, щоб не допустити влаштування російськими спецслужбами провокацій в Одесі у роковини подій 2 травня. У межах операції в Одеській області затримали одну з довірених осіб Іллі Киви. За даними слідства, він мав організувати на замовлення забороненої ОПЗЖ провокаційні акції в Одесі та інших регіонах України.

Ще одного помічника Киви знайшли на Закарпатті. Слідство вважає, що він відповідав за підбір «тітушок», які охороняли представників ОПЗЖ під час масових заходів в Одеській та Київській областях.

Правоохоронці кажуть, що під час акцій один із помічників Киви керував роботою учасників, зокрема використанням їхньої фізичної сили. Все це нібито фінансувала заборонена ОПЗЖ. ДБР уже встановило три десятки «тітушок» ОПЗЖ. Тепер слідство перевіряє причетність затриманих до організації провокацій в Одесі 2 травня 2022 року.

Нагадаємо, ще до активної війни він виїхав з України, і після повномасштабного вторгнення брав участь в ефірах пропагандистських російських медіа. В Україні його підозрюють у держзраді, порушенні територіальної цілісності, пропаганді війни та закликах до насильницької зміни влади.

Зокрема, на території рф Кива взяв участь в одному з пропагандистських шоу на російському телебаченні, де публічно закликав вище керівництво росії до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні.

Крім того, він пропонував фізично усунути президента Володимира Зеленського та інших українських високопосадовців і публічно закликав до агресивної війни на території України.

Навіть коли Ілля Кива був народним депутатом, він неодноразово підігрував російській пропаганді. Так, Кива виправдовував анексію Криму, виступав за злиття України з росією, а наприкінці січня назвав імовірне вторгнення рф «звільненням».

Зрештою 19 квітня російські ЗМІ повідомили, що Кива просить росію про політичний притулок і громадянство.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дбр, війна з Росією, ілля кива
В тему

Останні матеріали