1 Травня 2022
Новини

Сепсис й ампутовані кінцівки: в якому стані визволені з російського полону українці

Сепсис й ампутовані кінцівки: в якому стані визволені з російського полону українці
Фото ілюстративне

Серед визволених з російського полону є важкопоранені українці, із сепсисом та ампутованими кінцівками.

Про це повідомляє Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За даними омбудсменки, окупанти забирали у полонених українських чоловіків чоботи, наповнювали їх водою і знову взували. Після цього в'язнів змушували лежати обличчям до землі на морозі по три-чотири дні.

З обмороженими кінцівками та зав’язаними очима чоловіків переправляли до російських таборів, потім до СІЗО №1 — тюрми російського міста Курськ, де їм не надавалася жодна медична допомога. 

Окрім того, українців одягали у форму полонених, їм підстригали волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів. Два-три рази на день відбувалися допити, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписати документи про те, що з ними добре поводилися.

Як зазначає омбудсменка, окупанти вирішили поміняти важкохворих, з ампутованими внаслідок обморожень кінцівками та пальцями ніг. Через відсутність «швидких» окупанти везли важкопоранених українців на обмін протягом п'яти годин на вантажних залізничних платформах. Їх поклали на шосе на ношах, де їх забрали російські солдати.

До речі, це вже не вперше російські окупанти знущаються з військовополонених, неозброєних і навіть цивільних українців. Волонтер Червоного Хреста Володимир Хропун, якого російські військові викрали в селі Козаровичі Київської області, розповів, що окупанти утримували приблизно 40 полонених у приміщенні площею 28 квадратних метрів, били їх прикладами, застосовували електрошокери та всіляко знущалися.

30 квітня стало відомо, що на Херсонщині від тортур російських окупантів загинув ветеран бойових дій на Донбасі з села Абрикосівка Назар Кагальняк. Окупанти викрали його з дому, жорстоко били та катували за те, що він колишній учасник бойових дій.

29 квітня на території Бучанського району виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких російські солдати мордували, а потім жорстоко вбили. Жертвам зв’язували руки, намотували на обличчя тканину, щоб закрити очі, у деяких чоловіків в роті був кляп.На тілах виявили сліди тортур, а також вогнепальні постріли в різні частини тіла, зокрема в кінцівки.

На звільнених від російських окупантів територіях правоохоронці знаходять тіла замордованих людей, масові поховання та катівні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон, Здоров'я
В тему