20 Квітня 2022
Новини

росія передала Україні зустрічні пропозиції щодо «мирного договору»

росія передала Україні зустрічні пропозиції щодо «мирного договору»
Проєкт документа «з чіткими напрацьованими формулюваннями» Україні передала рф.
В ОП пояснили, що російський проєкт мирного договору — це зустрічна позиція на пропозиції української сторони. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі «РБК-Україна».

За словами Подоляка, Україна ще у межах стамбульського раунду переговорів передала стороні опонентів свої пропозиції щодо формульних рішень. У тому числі щодо гарантій безпеки як забезпечення подальших ненападів на нашу країну.

Російська сторона вивчила пропозиції та висловила свої зустрічні позиції. Тож тепер українська сторона буде вивчати документ рф, порівнювати та робити висновки, у тому числі політико-юридичного характеру.

На переговорах у Стамбулі 29 березня українська делегація передала російській своє бачення міжнародного документа, що зафіксує гарантії безпеки для України. Ключова вимога — гарантії безпеки України мають бути аналогічні 5-й статті НАТО. Тобто якщо хто-небудь нападе на Україну, гаранти мають упродовж 3 днів провести консультації та забезпечити необхідну допомогу: надати озброєння, ввести свої війська та закрити небо.

Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, зокрема Велику Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу, Італію та Ізраїль. Низка країн уже висловила готовність стати гарантом безпеки для України.

Цей договір може стати дипломатичним варіантом закінчення війни. Якщо сторони підтримають такий документ, то це означатиме припинення війни. Далі процедура така: відведення військ, проведення референдуму в Україні, ратифікація договору гарантами безпеки та Україною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему

Останні матеріали