20 Квітня 2022
Новини

Захист Маріуполя: світових лідерів просять вивезти людей з «Азовсталі»

Захист Маріуполя: світових лідерів просять вивезти людей з «Азовсталі»
Вивезти цивільних та військових із заводу «Азовсталь» у заблокованому Маріуполі на територію третьої держави просить командир 36 бригади морської піхоти Сергій Волина, що захищає місто.

Звернення опублікували у Facebook.

«Це може бути нашим останнім зверненням. У нас, можливо, залишилися лічені дні або години. Угруповання противника в десятки разів перебільшує нас. Вони мають панування в повітрі, в артилерії, в угрупованнях, які діють на суходолі, в техніці й танках», — сказав Волина. 

Каже, що українські бійці ведуть оборону на одному об'єкті — на заводі «Азовсталь». Там перебувають і захисники Маріуполя, і сотні цивільних, зокрема жінки та діти. За його словами, на заводі також понад 500 поранених бійців.

«Ми звертаємося до світових лідерів [з проханням] допомогти нам. Ми звертаємось із проханням застосувати до нас процедуру extraction та вивести нас на територію третьої держави», — закликав Волина.

Командир полку «Азов» Денис Прокопенко 18 квітня заявив, що сотні цивільних перебувають на «Азовсталі» в обложеному Маріуполі. За його словами, російсько-окупаційні війська, знаючи, що там цивільні, свідомо скидають на завод авіаційні протибункерні бомби, обстрілюють комбінат ракетами та всіма наявними артилерійськими засобами, зокрема і з кораблів.

19 квітня так званий представник «народної міліції» самопроголошеної «ДНР» Едуард Басурін заявив про те, що спеціальні групи почали штурм території комбінату «Азовсталь» у Маріуполі. Він назвав фейком інформацію про те, що на заводі ховаються цивільні. А ватажок невизнаної «ДНР» Пушилін заявив, що «стоїть завдання протягом стислих термінів звільнити "Азовсталь"».

Ввечері 19 квітня заступник командира полку «Азов» Святослав «Калина» Паламар заявив, що «Азовсталь» майже повністю розбомблений та знищений.

Маріуполь понад місяць заблокований російськими військами. росія неодноразово закликала українських бійців скласти зброю, але вони відмовляються від капітуляції та продовжують оборону.

Президент Володимир Зеленський 16 квітня заявляв, що в разі знищення українських військових у Маріуполі будь-які перемовини з росією будуть неможливими. За його словами, поки жодного на 100% реального варіанту деблокади Маріуполя немає. Це стосується як варіантів військових дій, так і переговорного процесу. Він закликав міжнародних партнерів вплинути на ситуацію.

Перед тим Зеленський запевняв, що робиться все можливе для порятунку людей з Маріуполя. Але деталі цих планів зараз не можуть бути публічними.

Затриманий Віктор Медведчук навіть звернувся до путіна з проханням обміняти його на захисників та жителів Маріуполя. Речник путіна дмитро пєсков сказав, що у кремлі бачили відео Медведчука, але жодної реакції на це у російської влади немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, маріуполь
В тему