19 Квітня 2022
Новини

До ВРУ Зеленський вніс законопроєкт про продовження воєнного стану

До ВРУ Зеленський вніс законопроєкт про продовження воєнного стану

До Верховної Ради законопроєкт про продовження воєнного стану вніс президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомили на сайті українського парламенту.

Термін дії воєнного стану закінчується 25 квітня.

Нагадаємо, Україна ввела режим воєнного стану вранці 24 лютого 2022 року після початку повномасштабного російського вторгнення.

Після цього Рада продовжила воєнний стан ще на 30 днів.

Відповідно до закону про воєнний стан, на території України може вводитися обов'язкова трудова повинність, відчуження особистого майна, обмеження на пересування, комендантська година, заборона на торгівлю зброєю і алкоголем, заборона на масові заходи і страйки, обмеження роботи засобів зв'язку та інтернету, а також заборона військовозобов'язаним змінювати місце проживання.

Воєнний стан вводять у разі загрози нападу чи збройної агресії. Під час воєнного стану можуть запровадити:

  • комендантську годину,
  • встановлювати особливий режим в'їзду та виїзду,
  • обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Окрім того, під час воєнного стану у країні можуть запровадити трудову повинність чи обов'язкові суспільно корисні роботи, примусове відчуження приватного майна. Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власності на роботу на користь оборони.

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада і зокрема військове командування має право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт та приватне майно.

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, вру, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали