18 Квітня 2022
Новини

Українці повинні мати закордонний паспорт при перетині держкордону: що треба знати

Українці повинні мати закордонний паспорт при перетині держкордону: що треба знати
Через державний кордон повнолітніх громадян України віднині пропускатимуть виключно за дійсними закордонними паспортними.
Також перетин можливий за іншими, передбаченими законодавством, документами. Про це повідомили у Державній прикордонній службі, наголосивши, що внутрішні українські паспорти не є підставою для легалізації за кордоном.

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко пояснив, що у перші тижні на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа — тисячі людей штурмували кордон, сервісні центри не працювали — тому було рішення пропускати громадян або за внутрішніми паспортами, або за іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу. Зараз такої авральної ситуації немає, тому людям варто дотримуватися визначеного законом порядку.  

Щодо людей, які їдуть з регіонів, де зараз тривають бойові дії, прикордонники можуть ухвалювати окреме рішення, якщо такі люди не мають закордонного паспорта. Те ж саме стосується осіб, які прямують за кордон з метою лікування. Втім важливо мати необхідні документи, які підтверджують мету поїздки.

У період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою. Документ має бути завірений органом опіки, виїзд можливий без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (у випадку відсутності паспорта громадянина України).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, українці, митниця
В тему