17 Квітня 2022
Новини

У Харкові демонтували пам'ятник маршалу Жукову

У Харкові демонтували пам'ятник маршалу Жукову

У Харкові вранці 17 квітня демонтували бюст радянському маршалу Георгію Жукову.

Про це інформує "Суспільне".

"Усе сталося миттєво, близько 11:00. Під’їхали дві машини з військовими. Зняли бюст, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розбираємося", - сказала голова Адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій.

Хто саме демонтував пам'ятник, їй невідомо. У пресслужбі Харківської міської ради, яка не один рік поспіль виступала проти демонтажу пам'ятника та декомунізації проспекту, інформації журналістам поки не надали.

Фото постаменту без Жукова опублікував Telegram-канал "ХХ". На ньому з'явився напис "Слава Україні" та національний герб.

Пізніше один із лідерів спецпідрозділу Kraken (окремий розвіддиверсійний підрозділ у складі однієї з військових частин Міноборони, до якого входять представники "Національного корпусу" –ред.) Костянтин Немічев повідомив, що погруддя Жукову демонтували саме вони.

На відео, опублікованому Немічевим, видно, як за допомогою трактора й вантажівки, демонтують бюст, вивозять його з місця та викидають на смітник.

У червні 2019 року бюст Жукова вже зносили активісти, проте у липні того ж року місцева влада повернула на постамент бюст маршала.

А у 2021 році тоді ще в.о. мера Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті й надалі існуватимуть пам'ятник маршалу Георгію Жукову та проспект його імені. Він закликав шанувати пам'ять своїх героїв та «від покоління до покоління передавати всю правду про війну, правду про те, хто здобув цю нелегку перемогу». 

Зазначимо, що у вересні 2021-го суд вчетверте визнав незаконним повернення проспекту імені Жукова. А міська влада тоді обіцяла вкотре оскаржити рішення.

Хто такий Жуков?

Це радянський полководець та державний діяч. Під час Другої світової війни Жуков примусово мобілізував українських селян віком від 15 до 55 років та кидав їх на штурм без військової форми та з мінімальним озброєнням на добре підготовлені німецькі війська.

У народі ці формування із зігнаних селян називали «піджачниками», «чорносвитниками», «чорною піхотою». Окрім злочинів проти українського населення, історики приписують Жукову жорстокість щодо полонених, грабунок окупованих територій та випробування зброї на людях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харків, війна з Росією
В тему

Останні матеріали