14 Квітня 2022
Новини

З полону російських окупантів звільнили двох українських пілотів

З полону російських окупантів звільнили двох українських пілотів
Звільнення двох українських пілотів, які були в полоні російсько-окупаційних військ, домоглися працівники української розвідки

Йдеться про Івана Пепеляшка та Олексія Чижа. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони.

Українці потрапили в полон окупантів 8 березня в районі села Нова Басань Чернігівської області. Для пілотів кілька разів змінювали місце утримання, зрештою їх доправили в СІЗО міста Курськ, де вони перебували в камері ще з вісьмома українськими офіцерами.

Одразу після повернення з полону пілотів зустрів начальник розвідки Кирило Буданов. Зараз Іван Пепеляшко та Олексій Чиж перебувають у безпеці. Вони у шпиталі, де отримують необхідну медичну допомогу.

Іван Пепеляшко розповів, що, попри серйозні поранення, в СІЗО більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги.

«Хлопці тримаються, але у більшості рани почали гноїтися. Просили росіян дати хоча б бинти і зеленку, подбати про найтяжчих. Але марно», — зазначив він.

Українським пілотам окупанти постійно продовжували виснажливі допити. Олексій Чиж згадує, що кожен допит традиційно починався з путінської пропаганди щодо того, що Україну придумав Ілліч Ленін.

«Примушували записувати пропагандистські відео. Якщо відмовлялись, погрожували, що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що будуть відрізати запалені частини по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує», — розповів він.

Російські офіцери навіть під час допитів визнавали, що їхній «бліцкриг» провалився і поставлених цілей досягнути не вдалося.

«Вони справді зазомбовані! Питають, чи багато в Україні «нациків». Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща», — каже Пепеляшко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: полон, війна з Росією, чернігів
В тему