8 Квітня 2022
Новини

Проти росії ЄС схвалив п'ятий пакет санкцій

Проти росії ЄС схвалив п'ятий пакет санкцій
Через вторгнення росії в Україну та звірства, які вчиняють окупанти, Рада ЄС затвердила п’ятий пакет економічних і персональних санкцій проти рф.

Про це йдеться на офіційному порталі ЄС.

Зазначається, що мета санкцій — «зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ та дати зрозуміти тим, хто ухвалює рішення у Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого обходиться».

Нові обмеження передбачають:

  • Заборону на імпорт вугілля з серпня 2022 року. Імпорт вугілля в ЄС зараз становить близько 8 млрд євро на рік.
  • Заборону надання доступу до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором росії. Але обмеження не діятимуть для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.
  • Заборона будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, зокрема транзитом. Але винятки надаються для низки продуктів, таких як фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція.
  • Додаткові заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо, квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісну електроніку, програмне забезпечення тощо. А також заборона на імпорт з рф деревини, цементу, добрив, морепродуктів. Загалом це понад 15 млрд євро щорічно.
  • Заборона і заморожування активів чотирьох підсанкційних банків, які становлять 23% частки ринку у російському банківському секторі.
  • Заборона на надання росії послуг в роботі з криптовалютою.
  • Низку економічних заходів для посилення чинних санкцій та усунення прогалин.
  • Розширення персонального санкційного списку — туди додадуть 217 людей та 18 компаній. Серед них будуть всі 179 членів так званих «адміністрацій» та «парламентів» «л/днр».

Посилення санкції

7 квітня депутати Європарламенту у відповідь на звірства російських військових в Україні ухвалили резолюцію, у якій вимагають від країн-членів ЄС повного ембарго на купівлю в росії нафти, вугілля, газу та ядерного палива. Але рішення Європарламенту мають рекомендаційний характер для країн-членів ЄС.

Але повністю відмовлятися від російської нафти та газу негайно не хочуть деякі країни ЄС. Найважче просуваються переговори щодо цього з Німеччиною та Угорщиною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз, санкції
В тему