30 Березня 2022
Новини

Українцям надсилають вірусні листи, які викрадають паролі

Українцям надсилають вірусні листи, які викрадають паролі

Українці все частіше отримують листи на електронну пошту із шкідливим ПЗ, яке викрадає паролі та файли.

Про це повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації у середу, 30 березня.

«Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка працює при Держспецзв'язку, виявила масове поширення серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів із темою «Нова програма для запису в журнал», - заявили у відомстві.

Зазначається, що текст електронного листа містить повідомлення нібито від Міністерства освіти і науки України про «електронні навчальні журнали», а також посилання на «програму» та пароль на архів.

«У разі відкриття архіву та запуску EXE-файлу, комп'ютер буде вражений шкідливою програмою, яка, за сукупністю ознак (попри деякі відмінності), класифікована як MarsStealer», - уточнили в службі.

MarsStealeо - шкідлива програма-стилер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп'ютер, крадіжка аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, крадіжка файлів, а також завантаження та запуск виконуваних файлів та виготовлення знімка екрану.

У Держспецзв'язку наголосили, що у разі виявлення зазначеного повідомлення потрібно негайно повідомити пошту cert@cert.gov.ua та не відкривати файли.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, техніка
В тему