21 Березня 2022
Новини

Витік аміаку в Сумах: що відомо

Витік аміаку в Сумах: що відомо

Внаслідок обстрілів військами РФ близько 4.00 у Сумах стався витік аміаку із заводу "Сумихімпром". Про це 21 березня повідомили у військовій адміністрації Сумщини.

Пошкоджений 1 резервуар з аміаком. Зона ураження становить близько 2,5 км. Під загрозою отруєння опинились жителі села Новоселиця. Для Сум загрози немає, повідомили в адміністрації. За попередньою інформацією, травмувалася одна людина - працівник підприємства. На місці працюють бригади ДСНС. Також, за словами директора "Сумихімпрому" Володимира Волкова, працівники підприємства створили водяну завісу, щоб локалізувати витік, - пише Суспільне.

Станом на 05.00 спостерігався незначний витік аміаку. О 07.30 накладено бандаж на пошкоджений трубопровід, аварійну ситуацію локалізовано. Про це повідомили в ДСНС.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Дії населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації з викидом (виливом) аміаку

  • виходити із зараженого району необхідно перпендикулярно напрямку вітру;
  • якщо немає можливості вийти з району зараження, необхідно укритися в укриттях, підвалах, квартирах (будинках), попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);
  • в квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не включати (витягує чисте повітря та затягує забруднене);
  • якщо чуєте запах аміаку – дихати через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

Перша допомога при отруєнні аміаком

  • виведіть ураженого на свіже повітря
  • дайте йому теплого молока з харчовою содою
  • одягти ватно-марлеву пов'язку, змочену водою, краще 5% розчину оцтової або лимонної кислоти;
  • при потраплянні в очі — промийте водою або протріть вазеліновою або оливковою олією;
  • при ураженні шкіри — обмийте чистою водою, зробіть примочки з 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, суми, Надзвичайні події
В тему