19 Березня 2022
Новини

Компенсація за знищене росією майно: що робити, аби на неї розраховувати

Компенсація за знищене росією майно: що робити, аби на неї розраховувати

Після війни гостро постає питання компенсації збитків за знищене російським ворогом рухоме та нерухоме майно. Щоб отримати компенсацію, потрібно все фіксувати і готувати необхідні документи.

Як пояснює економіст Ксенія Семенова, найважливіше — документи на право власності або технічний паспорт. Необхідно зробити копії цих документів та отримати актуальну виписку з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Якщо сталася пожежа чи аварія, то обов’язково на місце мають прибути працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків. Після ліквідації наслідків вони становлять акт – вам потрібна його копія.

«Також зверніться до райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла або ж спробуйте скласти акт руйнування самостійно з сусідами», — зазначає Семенова.

Далі потрібна кропітка самостійна робота: зробити якомога чіткішу і детальну фото- та відеофіксацію руйнувань. Якщо про подію писали у ЗМІ, то зберіть так само, якнайбільше публікацій.

«Щодо житла — спробуйте зібрати квитанції на рухоме майно (наприклад, побутову техніку, яка знаходилася в будинку), фото майна до та після», — каже фахівчиня.

Потім слід звернутися із заявою про злочин до правоохоронних органів з наданням вищеперелічених доказів руйнування майна та отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. «Матеріали також завантажте на сайт Росія заплатить. Це ресурс, який збирає докази злочинів РФ для подальшого відшкодування», – пояснила Семенова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, економіка
В тему