16 Березня 2022
Новини

Закриття неба в Україні: Зеленський попросив США про альтернативу

Закриття неба в Україні: Зеленський попросив США про альтернативу
Президент Володимир Зеленський під час свого виступу перед Конгресом США закликав надати Україні С-300 та інші подібні системи для захисту від авіаударів російських окупантів.

Виступ президента транслювали в етері українських телеканалів, - пише hromadske.

Зеленський розповів, що російські війська вже випустили по Україні майже тисячу ракет і «незліченну кількість авіабомб», застосовують дрони.

«Це терор, якого Європа не бачила. Не бачила вже 80 років. І ми просимо про відповідь світу на терор. Хіба це завелике прохання? Створити над Україною гуманітарну безпольотну зону - це врятувати людей. Умови, за яких росія вже не зможе щодня і щоночі тероризувати наші мирні міста», - сказав Зеленський.

Президент зазначив: якщо цього «забагато», то Україна пропонує альтернативу, а саме - надання захисних систем.

«Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо. С-300 та інші подібні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Для захисту своїх людей, свободи, землі. Літаки, які можуть допомогти Україні та Європі. І ви знаєте також, що вони є. Але на землі. Не в українському небі. Не захищають наших людей», - сказав Зеленський.

«Закрите небо» — це система багатошарової протиповітряної оборони НАТО. ППО НАТО — це одразу кілька різних систем захисту від літаків та ракет супротивника, пов’язаних між собою.

Найвідомішою частиною «закритого неба» є Active Layered Theater Ballistic Missile Defence, яка складається з винищувачів-бомбардувальників Lockheed Martin F-35, що ведуть постійне чергування на великій висоті. Вони визначають місця запуску ракет і ймовірні траєкторії їхнього польоту. Дані від F-35 надходять на наземні РЛС та центри управління, які запускають і скеровують ракети-перехоплювачі.

Попри те, що українська влада неодноразово закликала НАТО закрити небо над Україною, щоб зупинити постійні удари з боку російських окупантів, цього досі не сталося. Також країни Альянсу не надають радянські винищувачі, на яких уже навчені літати українські пілоти — про них Україна просила для самостійного захисту свого неба.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, сша, володимир зеленський
В тему