13 Березня 2022
Новини

Російські диверсанти: як їх виявити та що робити

Російські диверсанти: як їх виявити та що робити

Як розпізнати російських диверсантів та запобігти їх діяльності?

З початку війни росія активно використовує тактику ДРГ. Це власне виявлення блокпостів, місць дислокації і переміщення ЗСУ, планування і проведення диверсійних актів у глибокому оперативному тилу. І відповідно створення плацдармів для подальшого просування регулярних підрозділів країни-окупанта.

Як українці можуть протидіяти діяльності ДРГ?

По-перше, звертайте увагу на переміщення груп від 2 до 6 осіб. Як правило, вони пересуваються пішки або на роверах (велосипедах) чи скутерах. Звертайте увагу на наявність наплечників.

І головне – одяг. Наразі є інформація, актуальна для Вишгородського району та Мінського масиву Києва. Окупантам вдалося захопити склади ЗСУ. Диверсантів перевдягають у форму Збройних Сил України.

Але звертайте увагу на берці. Вони у них чорного кольору. Це – нехарактерний колір для ЗСУ і Нацгвардії. Якщо члени ДРГ вбрані у цивільне, одяг може бути брудним.

По-друге, за інформацією Генштабу ЗСУ, наразі окупанти використовують маркування «свій-чужий». Себто наклеюють жовті стрічки, як у вояків ЗСУ. Але на відміну від ЗСУ, у російських окупантів стрічка також є на нозі.

На що ще варто звертати увагу? Диверсанти здебільшого мають характерний російський акцент. Якщо до вас звертаються з проханням: "православные, дайте попить водички", не відмовляйте. Але фіксуйте і повідомляйте до СБУ. Тим більше нараз створений колцентр — +38 (044) 256-99-91.

Фіксуйте переміщення, характер групи, кількісний склад, маршрути. Не обов’язково фотографувати, не наражайтеся на небезпеку. Не намагайтеся голіруч затримувати учасників ДРГ. Як правило, це підготовлені спеціалісти.

Ваше завдання – повідомити спецслужби і дати чіткі координати пересування цих груп.

Також російські ДРГ, як правило, не орієнтуються на місцевості. Відповідно, будь-яке прохання російською чи ламаною українською повідомити той чи інший маршрут пересування має викликати у вас певні підозри. І ще одне: вони, як правило, просять зателефонувати. Не давайте мобільні телефони, уникайте спілкування. Документуйте, запам’ятовуйте, повідомляйте.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією
В тему

Останні матеріали