8 Березня 2022
Новини

Із Сум до Полтави відкриється гуманітарний коридор

Із Сум до Полтави відкриється гуманітарний коридор
8 березня запрацює гуманітарний коридор для Сум, запровадження якого офіційно підтвердило Міністерство оборони росії.
Але в українському уряді є інформація, що російська сторона зірве домовленості. Про це на брифінгу заявила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, - пише hromadske.

За її словами, факт запровадження гуманітарного коридору для міста Суми Міноборони рф офіційно погодило у листі до Регіональної делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в росії.

«Ми вже маємо інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору. Готуються маніпуляції з маршрутом, щоб змусити людей поїхати іншим шляхом — не погодженим і небезпечним», — заявила Верещук.

Вона закликала російську сторону не вдаватися до маніпулятивних дій і виконати обіцянку, яка зафіксована документально.

Посадовиця запевняє, що українська сторона повністю готова забезпечити весь шлях за погодженим маршрутом. Про це уряд проінформував як Червоний Хрест, так і російську сторону.

Маршрут для гуманітарного коридору один для евакуації людей: Суми — Голубівка — Лохвиця — Лубни — Полтава. Жодні інші маршрути не погоджувалися.

Йдеться про евакуацію цивільних мешканців, в тому числі іноземних студентів. Зокрема, громадян Індії та Китаю.Також заплановане доставлення до Сум гуманітарних вантажів. Зокрема, харчів і ліків.

Домовлено про початок режиму тиші за маршрутом о 9:00 годині за київським часом. О 10:00 перша колона має розпочати рух із Сум. Гуманітарний коридор діятиме до 21:00.

По всьому маршруту мають бути прибрані будь-які перепони для руху колон — як із людьми, що виїжджають з міста Суми, так і з гуманітарними вантажами, які доставляються туди.

Колона з гуманітарними вантажами рухатиметься до міста Суми за маршрутом: Лохвиця — Андріяшівка — Ромни — Недригайлів — Суми.

Реальне припинення вогню в межах маршруту гуманітарного коридору стане основою для оповіщення населення про можливість евакуюватися.

Також услід за колоною рухатиметься цивільне населення на власному автотранспорті.

Кабмін надсилає російській стороні та Червоному Хресту розроблені маршрути для гуманітарних коридорів: Волноваха — Запоріжжя, Маріуполь — Запоріжжя, Київ та Київська область — у напрямку заходу України, а також Харків та Харківська область — у напрямку заходу України.

Верещук закликає росію невідкладно погодити ці маршрути та забезпечити сталий режим припинення вогню.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, суми, полтава
В тему