5 Березня 2022
Новини

Диверсант Сметанін працював не один: де решта?

Диверсант Сметанін працював не один: де решта?

Підривною діяльністю на користь Кремля займалися не останні люди Волині та Луцька

Не так страшні московські воші, як українські гниди. Особливо зараз, у час війни.

Гнидою, яка багато років проживала в Луцьку, навчалася в одній із луцьких шкіл та навіть зажила слави громадського активіста, виявився Ілля Сметанін.

Під прикриттям авіалюбителя він із 2010 року працював на спецслужби РФ. Зокрема, збирав інформацію про аеродроми, які діють на території України, потім усі ці дані (з фото та відео) передавав своїм кураторам до Кремля. Паралельно з цим він вів підривну діяльність на інформаційному фронті. А коли Москва пішла повномасштабним наступом в Україну, саме за наводкою Сметаніна Луцьк був підданий ракетним ударам.

Хто ж вона – ця сволота, яка була сплячим агентом  Кремля, яка піддала ризику життя 200 000 лучан і мешканців довколишніх сіл, а після прицільного влучання ракет ще й відзвітувала Москві про «успішно проведену операцію» з руйнування військового аеродрому на околиці Луцька?

12 років він передавав секретні дані російським спецслужбам

Ілля Сметанін жив у Привокзальному мікрорайоні Луцька – там, куди за Союзу заселяли радянських військових. Багато з цих людей не є корінними лучанами. Багато хто за національністю росіянин і відверто ностальгував за Союзом. Ось чому саме виборці Привокзального мікрорайону давали найбільше голосів за партію регіонів, а потім і опзж.

Симпатиком якої політичної сили був Сметанін, не важко здогадатися. Хоча він і не приховував своєї любові до Москви та зневаги до всього, що стосувалося України та нашої національної ідеї. Про це писав у соціальних мережах, де мав підтримку таких же агентів Кремля.

А щоб отримати доступ до стратегічних об’єктів в Україні та країнах НАТО (як-от аеродроми під Луцьком і Старокостянтиновом, куди теж 24 лютого 2022-го прилетіли ворожі ракети, та військовий аеродром в Італії), Сметанін 2010 року створив ОВАЛ – організацію волинських авіалюбителів. Саме відтоді зрадник почав співпрацювати з російськими спецслужбами.

Під приводом збору матеріалів про волинських авіаторів Сметанін уже після окупації Криму та Донбасу їздив до Москви, зустрічався зі своїми кураторами у спецслужбах Кремля. А на запитання, з якою метою відвідував країну-окупанта, прикривався знову ж таки ОВАЛом: мовляв, був у держархіві РФ та привіз документальний фільм про авіаторів Волині.

Здавалось би: ну фільм, ну історія. Але в тому й особливість ведення інформаційної війни Кремля: непомітно зомбувати людей ідеями «русского міра», імперської величі та іншим лайном пропагандистів.

Не дивно, що саме на возвеличенні Союзу та Росії як правонаступниці СРСР акцентував Сметанін у вступному слові перед показом фільму про авіаторів.

Національно свідомі волиняни тоді зірвали «кремлівський шабаш» і не дозволили демонструвати пропагандистський фільм. Тим паче – в День ушанування жертв Голодоморів, якими Москва винищувала цілі покоління українців.

Хто допустив їх до таких посад?!

Проте в листопаді 2017-го Сметанін тоді не поніс жодного покарання за підривну роботу на користь Москви.

Як результат уже через півроку – у квітні 2018-го – він став фігурантом іще одного скандалу: поїхав до російського Брянська на так званий форум переможців. Причому поїхав не сам, а із соратниками-однодумцями, серед яких – не останні люди Волині та Луцька: голова громадської ради при Волинській ОДА Олександр Волянюк, член виконкому Луцької міськради Валерій Корпач, голова ветеранської організації Волині, генерал Олександр Булавін (до слова, автор книги «Іноземці на службі в радянської розвідки», виданої 2014-го), прокремлівський журналіст Володимир Скачко (активно публікувався у російських виданнях «Антифашист» і «Російське агентство новин»). Була у складі делегації до Брянська й Ольга Саган – радниця голови Волинської облради (2006–2010), очільниця «Центру міжкультурних комунікацій». Між іншим, перша назва цієї громадської організації – «Російський культурний центр». 

Втім, і поїздка до Брянська зійшла Сметаніну та його соратникам із рук. І в березні 2020-го він став фігурантом ще гучнішого скандалу. Головним її підозрюваним був лучанин, льотчик-бомбардувальник Віталій Синельников, який багато років служив у ЗСУ, а тренувався на Луцькому аеродромі. Так-от рівно за два роки до ракетних обстрілів Луцька Синельников був затриманий під час спроби вивезти за межі України документи про Луцький аеродром, на який (і про це свідчать документи) вже тоді готувалися диверсія та бомбовий удар.

А втілити цей план зумів Сметанін 24 лютого 2022-го.

15 років тюрми: чи не надто м’яке покарання?

Після свого затримання 4 березня зрадник Сметанін визнав свою вину, попросив пробачення в народу України. Але зробив це, вочевидь, не від щирого серця, а тільки для того, аби пом’якшити покарання. Адже за державну зраду йому світить до 15 років тюрми. Хоча в умовах війни за таке варто було до стіни і – кулю в лоб.

Ну і, погодьтеся, проблема українських гнид не лише у Сметаніну. Чого варті очільники компартії та комсомолу Волині брати Кононовичі? Вони теж росли в Луцьку. Проживали в десяти хвилинах ходьби від Сметаніна. Щоправда, поводили себе куди зухваліше: неодноразово їздили на територію так званих ЛНР/ДНР і на тамтешніх телеканалах розповідали про «київську хунту». У братів Кононовичів брали коментар кремлівські пропагандистські телеканали на кшталт Соловйова та Скобєєвої. І те, що зрадники-Кононовичі там плели у прямих ефірах, просто на голову не налазить.

Із початком повномасштабного наступу ці виблюдки знову спливли (лайно ж не тоне). Цього разу – в Києві. В соціальні мережі вони закинули відео, у якому стоять на вулиці стлиці (тоді місто вже повним ходом обстрілювали ракети РФ) і дзявали, нібито ніякої агресії з боку Кремля в Києві нема, а мер Кличко, мовляв, хай думає, як воду киянам подати.

Так що, люди, будьте пильними до всіх, хто поруч. Бо  в овечій шкурі може ховатися не просто вовк – сволота, яка заради кремлівської обгризеної кістки наводить ракети на міста, в яких виросла, і піддає смертельній загрозі людей, які ще вчора бажали їй доброго дня.

Оксана Бубенщикова

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, російські спецслужби, війна з Росією
В тему