5 Березня 2022
Новини

З Маріуполя та Волновахи починається евакуація людей: окупанти пообіцяли не стріляти

З Маріуполя та Волновахи починається евакуація людей: окупанти пообіцяли не стріляти

Російська армія пообіцяла з 09.00 припинити обстріли  та відкрити гуманітарні коридори для виходу мирних жителів із Маріуполя та Волновахи.

«Саме зараз йде визначення часу відкриття гуманітарного "зеленого" коридору та початку режиму тиші для Маріуполя. Це надасть змогу почати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода і мобільний зв’язок. Також буде можливість забезпечення Маріуполя продуктами та медикаментами першої необхідності», - мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк підтвердив "Суспільному", що з Маріуполя та Волновахи відкриють гуманітарні коридори для цивільних.

Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко о 9-й ранку підтвердив: "На даний час маємо підтвердження режиму тиші з 9:00. У ці хвилини опрацьовуємо деталі евакуації".

У Маріуполі буде декілька етапів евакуації впродовж кількох днів для того, щоб кожен охочий зміг це зробити, заявив Кирилелко.

5 березня, з 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші.

З 11:00 починається евакуація мирного населення.

Гуманітарний "зелений" коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

Евакуація населення буде здійснюватись муніципальними автобусами з трьох точок:

– СК "Іллічівець" (пр. Нахімова, 53)

– Драмтеатр (Театральна площа, 1)

– Кальміуська районна адміністрація (пр. Металургів, 193)

Також можна буде виїхати на особистому транспорт, але суворо слідувати по маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00).

"Величезне прохання до всіх водіїв, що виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт", – попросив Кириленко. 

"Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору категорично заборонено", – наголосив він.

Щодо Волновахи повідомлялося про евакуацію 4 березня, о 20:00.

Координує роботу усіх сторін і учасників процесу Донецька обласна військова адміністрація.

Маріуполь і Волноваха стали найгарячішими точками в Донецькій області, їхню інфраструктуру фактично знищили, людям влаштували по суті геноцид. Також опинилися в блокаді й на межі гуманітарної катастрофи захоплені російськими військами Бердянськ і Херсон.

Росія не раз порушувала свої обіцянки. Зокрема, у серпні 2014 року сталася трагедія, відома як "іловайський котел": коли іловайське угруповання ЗСУ опинилося в оточенні і було домовлено про його безпечний вихід, гібридні російсько-окупаційні війська відкрили вогонь і розстріляли колони на марші.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, маріуполь, війна з Росією
В тему