4 Березня 2022
Новини

В Енергодарі бойовики частково встановили контроль над АЕС

В Енергодарі бойовики частково встановили контроль над АЕС
В Енергодарі Запорізької області російсько-окупаційні війська встановили частковий контроль над атомною електростанцією.

Про це розповів радник керівника Офісу президента Володимир Арестович на брифінгу 4 березня, - пише hromadske.

Він зазначив, що за попередню добу найбільшого успіху російські війська змогли досягти саме в місті Енергодар Запорізької області.

В «Енергоатомі» також повідомили, що військова техніка увійшла в місто — зокрема, вона є біля мерії та відділку поліції. 

Що ж до Мелітополя — Запорізька обласна військова адміністрація повідомила, що російська армія захопила в місті телевізійну вежу, встановила там своє обладнання та почала транслювати російські телеканали.

Нагадаємо, російські окупанти ввечері 3 березня почали стріляти по одному з енергоблоків Запорізької атомної електростанції, там виникла пожежа. Підрозділи ДСНС не допускали до гасіння.

На станції третій енергоблок від'єднали від єдиної енергосистеми — працює лише четвертий. Пожежа виникла в навчально-тренувальному корпусі АЕС.

Радіаційний та протипожежний стан на атомній електростанції оцінювали «в межах норми», проте згодом в. о. генерального директора «Енергоатома» Ігор Мурашов заявив, що ядерна безпека на ЗАЕС порушена.

МАГАТЕ закликало припинити застосування сили на ЗАЕС та попередило про серйозну небезпеку в разі удару реакторів, а Володимир Зеленський прокоментував обстріли так: «Держава-агресор вдалася до атомного терору». Речник Запорізької АЕС Андрій Туз нам у коментарі розповідав, що росіяни не дозволяють пожежникам розпочати гасіння пожежі.

«Зараз усе палає, ДСНС не допускають. Приїхали вогнеборці, вони [військові рф] поставили зброю та послали геть. Загроза атомній безпеці таки існує. Наразі стан в нормі радіаційний, але неможливо оцінити всі пошкодження, які там є», — казав він.

Локалізувати пожежу вдалося о 5:55, а ліквідувати — о 6:20. За попередньою інформацією, жертв та постраждалих унаслідок загоряння немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему