20 Лютого 2022
Новини

Як вступити в тероборону і що для цього потрібно

Як вступити в тероборону і що для цього потрібно

В Україні пришвидшують формування підрозділів Сил територіальної оборони (ТрО) Збройних сил України.

Про це повідомили в пресцентрі Міністерства оборони. 

У кожному регіоні сформують 25 бригад, які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один на район). Постійна чисельність сил тероборони у мирний час становитиме 10 000 військовослужбовців. Під час особливого періоду в підрозділах буде 130 тисяч осіб, які сформують у відповідний резерв.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, розгортатимуть систему тероборони у три етапи:

  • перший етап (вже розпочався) — в мирний період розгортаються бригади і батальйони, основою яких є військовослужбовці ЗСУ. До їхніх завдань входить командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони і захищатимуть територію за місцем свого проживання. Відтак кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб. 
  • другий етап — формування резерву тероборони в особливий період. На цьому етапі за тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві тероборони, закріплять зброю. Її видаватимуть під час навчань або в разі виникнення окремих ситуацій. 
  • третій етап — буде розглядатися питання про створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань у територіальних громадах. Це відбуватиметься лише після формування штату мирного часу і резерву для особливого періоду. 

27 січня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до законодавства щодо національного спротиву та дозволила добровольчим формуванням тергромад використовувати, крім мисливської, ще й табельну стрілецьку зброю, повідомило Укрінформ.

«Члени добровольчих формувань територіальних громад мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України», — йдеться у тексті поправок.

Територіальна оборона в Україні: що варто знати

Територіальна оборона (ТрО) — система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», за яким організовувати та виконувати завдання територіальної оборони мають спеціальні Сили територіальної оборони ЗСУ. 

Щоб увійти до складу територіальної оборони, варто звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), до яких людина приписана. 

Для вступу до лав тероборони потрібно підготувати такі документи:

  • заява про бажання добровільно вступити на службу у територіальному резерві;
  • висновок військово-лікарської комісії;
  • копії всіх сторінок паспорта громадянина України;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копії свідоцтв про укладення шлюбу та народження дітей (за наявності);
  • характеристика з місця роботинавчання;
  • копії документів про освіту;
  • кольорова фотокартка розміром 9х12.

Перед укладанням контракту на службу у резерві тероборони кандидати мають пройти медичне обстеження. Особи віком від 40 років повинні пройти військово-лікарську комісію, адже участь у резерві передбачає інтенсивну підготовку. Після медичної комісії людині мають надати висновок, чи можна її брати у війська тероборони.

Адреси центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) на Волині

  • Волинський ОТЦК та СП, 43008, м. Луцьк, вул. Теремнівська 85 а

тел. (0332) 75-03-52, Оперативний черговий:  0332 (25-25-21) 

  • Ковельський РТЦК та СП, м. Ковель, вулиця Грушевського, 14
тел. +38 (03352) 5-03-30, +38 (03352) 5-02-33, +38 (03352) 5-02-80
  • Камінь-Каширський РТЦК та СП, м. Камінь-Каширський, вул. Ковельська, 31

тел. 097 646 7997

  • Володимир-Волинський РТЦК та СП, м. Володимир-Волинський, вулиця Січових Стрільців, 3

тел. (03342) 2-07-72, 063-926-06-60, 093-669-17-60

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, армія, війна з Росією
В тему