23 Лютого 2022
Новини

В Україні почався призов резервістів

В Україні почався призов резервістів
Призов резервістів першої черги в особливий період в Україні стартував 23 лютого.

Напередодні його анонсував президент Володимир Зеленський. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

Зеленський видав наказ «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Проте на момент написання новини наказ не опублікували на сайті Офісу президента.

У ЗСУ пояснюють, що резервісти оперативного резерву першої черги (ОР-1) — це військові, які звільняються зі строкової військової служби або з військової служби за призовом під час мобілізації. А в особливий період вони за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають вимогам проходження служби у резерві, та набули певної військової облікової спеціальності.

Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років: й офіцери, й рядові. Максимальний термін служби резервістів — 1 рік.

Що робити резервістам після оголошення їх призову? У ЗСУ зазначили, що резервісти ОР-1 повинні самостійно з’явитись у свої військові частини або у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, за телефонним дзвінком або після повістки.

Якщо резервіст із певних законних причин не може бути призваним, він має особисто надати документи, які б це підтверджували. За неявку чи ігнорування виклику — адміністративна або кримінальна відповідальність.

Резервісти ОР-1 проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві першої черги.

Наприклад, якщо військовий під час попередньої служи був водієм-механіком у частині А0000, то призиватимуть його в цю ж частину, на цю ж військово-облікову спеціальність.

Крім того, згідно з законом України, за призваними резервістами зберігається робоче місце та середньомісячна зарплата.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, військкомат, війна з Росією, війна на сході україни
В тему