19 Лютого 2022
Новини

В Україні змінилася ціна на продукти: як саме

В Україні змінилася ціна на  продукти: як саме

В Україні спостерігається значне подорожчання помідорів, м'яса та інших продуктів. При цьому, за словами експертів,  до кінця лютого деякі товари можуть знизитися в ціні. Наприклад, білокачанна капуста.

Проте високі темпи зростання вартості можуть продемонструвати яблука, які в 2021-му коштували набагато менше, ніж роком раніше.

Тому варто очікувати на поступове подорожчання яблук у країні.

Про це розповіла аналітикиня УКАБ ("Український клуб аграрного бізнесу") Світлана Литвин.

"Зазвичай у лютому активно включається сезонний фактор на більшість овочів та фруктів вітчизняного виробництва. Проте цього року овочі борщового набору почали зростати в ціні набагато пізніше. Тому традиційне сезонне зростання може бути набагато комфортнішим для гаманця українського споживача і бути на рівні 5-10%, а за деякими позиціями навіть піти вниз", – розповіла фахівчиня.

Щодо всіх інших продуктів, каже Литвин, то підстав для стрімкого зростання цін до кінця лютого немає. При цьому все залежатиме від вартості енергоресурсів та курсу гривні.

Зазначимо, яловичина лише за останні 2 тижні зросла у ціні на 7%, її середня ціна у супермаркетах становить 219,13 грн/кг. Водночас курятина у країні подешевшала на 6%. Окрім того, ціна помідорів зросла на 29%, і їх можна придбати в середньому за 79,82 грн/кг.

Також виросли у ціні банани. Ціна на них збільшилась на 7% і становить приблизно 31,70 грн/кг. Ключові причини подорожчання: практично повна відчутність доступних за ціною фруктів зараз і зростання курсу гривні (банани – повністю імпортований продукт), пише пресслужба УКАБ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, їжа, продукти, магазин, ціни, економіка
В тему