15 Лютого 2022
Новини

Луцькі аніматори презентували короткометражку, в якій співає Сергій Бабкін

Луцькі аніматори презентували короткометражку, в якій співає Сергій Бабкін

Луцька анімаційна студія «Імаго» презентувала анімаційний короткометражний фільм «Чому плачуть діти». Саундтрек до фільму виконав відомий український співакСергій Бабкін, а роль автора озвучив актор дубляжу Юрій Коваленко, більше знаний як Доктор Звук.

Прем’єра відбулася вчора, 14 лютого, на офіційному каналі Youtube Імаго.

У фільмі йдеться про пошуки себе, свого місця у цьому світі. Через призму легкого гумору над собою глядачів закликають подумати над своїм буттям.

За словами режисера Леоніда Тивонюка, мультфільм був готовий ще два роки тому, та у відкритий доступ його виклали лише зараз. Так склалося через те, що автор планував показати короткометражку на різних українських та міжнародних фестивалях. Однак через пандемію коронавірусу чимало з них з них скасували. (За умовами багатьох анімаційних фестивалів, мультфільми, які є у публічному доступі, не допускають до участі, - ред.)

«Ми хотіли, щоб у фільму було фестивальне життя. Ми побували з ним на двох фестивалях: на Лінолеумі та на Кіносараї**. Можливо, якби ми його ще рік потримали, то подали би ще на якісь фестивалі. Але вирішили таки відпустити його у світ», - пояснив режисер.

Команда Імаго створювала персонажів та декорації самотужки. На створення фільму Імаго витратили 4,5 місяці. Окрім того, у цей період творці проводили майстер-класи з анімації.

Художниця-лялькарка Мар’я Гвоздєва-Тивонюк розповіла, що вона вперше створювала силіконові ляльки, і це був непростий досвід.

«Терміни були дуже короткі, і я як перфекціоністка хотіла зробити все якнайкраще. Часто я виливала ляльки (з силікону, -ред) навіть по ночах. Інколи треба було щось тримати, щось сушити, то Леонід вдень знімав анімацію, а вночі лишався зі мною на студії і допомагав виливати деталі», - поділилася художниця.

Озвучувати роль автора режисер запросив відомого українського актора дубляжу та звукоімітатора Юрія Коваленка. Він озвучував мультфільми «Сімпсони», «Тачки», «Південний парк», «Бівіс і Батхед», «Корпорація монстрів» та багато інших. Раніше Юрій Коваленко вже співпрацював з Імаго. Зокрема, у 2017-му він проводив курси з основ дубляжу у Луцьку, а також виступав на анімаційному фестивалі «Задзеркалля».

«Цікаво те, що цей мультфільм («Чому плачуть діти», - ред.)  - і для діток, і для дорослих. Тому що там є своя філософія. Зараз дуже мало таких мультфільмів - є або суто дитячі, або дуже філософські, які діти не можуть зрозуміти. А коли я дивився реакцію на цей мультфільм моїх знайомих – там і 8 років дитинка розуміє і співчуває, і людина доросла каже: «о, тут яка філософія». А я коли продивлявся фільм, то зрозумів, що в житті дуже багато таких випадків, коли крихти частіше бувають сильнішими, ніж ті, хто цю крихту може задушити», - розповів актор у прямому ефірі Імаго.

Голосом мами у короткометражці стала акторка театру, кіно та дубляжу Олена Узлюк.

А от головного персонажа фільму таргана озвучив відомий український артист Сергій Бабкін. Також він записав головний саундтрек до анімації.

«Пісня, яка стала саундтреком цього анімаційного мультфільму, народилася блискавично! Це як раз той випадок, коли історія настільки захлеснула, що я занурився в неї повністю. Уявив себе персонажем з анімації, тарганом, і вона відразу ж з'явилася!

Мене ця історія зворушила своєю філософією... Ми дуже маленькі, ми такі ж таргани: борсаємося у своїх справах, якихось турботах, клопотах, переживаємо про щось і мріємо, звісно ж. Я завжди про це думаю, тому так легко й народився зв'язок між історією і моєю піснею.

А ще мені було дуже незвично озвучувати таргана. Ми з моїм звукорежисером, Олексієм Карташовим, дуже багато сміялися на студії, адже перепробували безліч варіантів різних звуків. І в них потрібно було передати те чи інше ставлення до ситуації або реакцію на щось. Ми добряче чудили. Мені це принесло безліч класних емоцій!

Я, насправді, мріяв, щоб у мене був кліп-мультик. І ось написав пісню, а її візуалізацією став відеокліп зі шматочків мультфільму. Тепер є така пісня, такий мульт, такий кліп. Сподіваюся, діткам буде корисно його подивитися. Та й дорослим. І замислитися: хто ми, що ми, що було, що потім...», – розповів музикант.

**LINOLEUM – міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіа-мистецтва, наймасштабніший фестиваль анімації в Україні (м. Київ)

Кіносарай - міжнародний фестиваль короткометражного позитивного кіно (артхутір Обирок, Чернігівська область)

Озвучення персонажів:
Тарган - Сергій Бабкін;
Мама - Олена Узлюк;
Голос автора - Юрій Коваленко;

Режисер: Леонід Тивонюк
Над саундтреком працювали: Сергій Бабкін, Сергій Кондратьєв, Сергій Савенко, Станіслав Кононов, Євгеній Селезньов, Євгеній Белко
Художниця-лялькарка: Мар’я Гвоздєва-Тивонюк
Механізація ляльок: Леонід Тивонюк
Художники-декоратори: Наталія Жильцова; Помічник декоратора - Оксана Кльоц, Соломія Міщук
Оператор, освітлювач: Олег Тивонюк
Монтаж, постпродакшн: Олег Тивонюк, Леонід Тивонюк
Stop-motion анімація: Леонід Тивонюк, Оксана Кльоц
2D анімація: Нікіта Совєнко
Анімація титрів: Оксана Кльоц, Денис Шелудько
Ілюстрації: Мар’я Гвоздєва-Тивонюк, Оксана Кльоц
Менеджери проєкту: Наталія Пальоха, Богдана Андросюк
Бухгалтер проєкту: Максим Войчук
Фільм створено за підтримки Українського культурного фонду

 Прямий ефір про мульфільм: https://www.instagram.com/p/CZ966ldDvqU/

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, фільми
В тему

Останні матеріали