11 Лютого 2022
Новини

Попри тиск Росії газ в Європі дешевшає

Попри тиск Росії газ в Європі дешевшає

Ціни на газ у світі знизилися від рекордних рівнів, але залишаються високими. На європейському ринку газ та електроенергія торгуються на рекордно високих позначках, а значне здешевлення прогнозується лише у 2023 році.

Про це йдеться у зимовому економічному прогнозі Європейської комісії (ЄК). Після подорожчання електроенергії та газу в IV кварталі 2021 року (жовтень, листопад, грудень) очікується поступове зниження ціни на енергоносії, але, по прогнозу, вони залишаться на високому рівні.

У ЄС нещодавно оголосили про заходи, щоб допомогти пом'якшити ціни на електроенергію. Річний ГІСЦ (гармонізований індекс споживчих цін) за прогнозами, досягне 4,3% у 2022 році.

Зазначимо, ціна газу в Європі продовжує зростати. Станом на 12:33 (11 лютого) вартість палива становить $875 за 1 тис. куб. м (або 73,6 євро за МВт-год), свідчать дані біржі ICE Futures. Зазначимо, це майже вп'ятеро більше, ніж рік тому.

Російський "Газпром" ще з осені 2021-го скоротив постачання газу до Європи, чим спричинив енергокризу та зліт цін у регіоні. Газова криза багато в чому відбувається через те, що Росія хоче запустити скандальний трубопровід "Північний потік-2", оминаючи єврозаконодавство. Президент РФ Володимир Путін на засіданні уряду заявив, що як тільки Європа дасть "зелене світло" запуску, то ціни зміняться.

До речі, через заниження постачання газу до Європи з боку російського "Газпрому" країни почали закуповувати великі обсяги СПГ (скраплений природний газ). Так, у січні на СПГ припало аж 37% імпорту всього газу до єврорегіону. Зазначимо, це стільки ж, скільки постачає "Газпром" (у середньому).

Раніше повідомлялося, що Японія відправила частину своїх запасів газу до Європи на тлі стурбованості через перебої з поставками з Росії. Як заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Коїчі Хагіуда, кілька танкерів із СПГ вже прямують до єврорегіону. Це свідчить про те, що інтерес постачальників зберігається, незважаючи на певне зниження цін.

"Допомога Японії Європі є прикладом того, як президент Байден і прем'єр-міністр Кісіда тісно співпрацюють з партнерами-однодумцями для стримування російської агресії проти України та відстоювання наших спільних цінностей", – заявив посол США в Японії Рам Емануель. Про це повідомляє ABC News.

На Заході стурбовані тим, що Росія може обмежити постачання енергоносіїв. Це може статися у разі введення санкцій проти РФ, що пообіцяв зробити Захід у разі повномасштабного вторгнення до України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, європа, ціна на газ, газ
В тему